Voorzichtig pensioenfonds is de betere belegger

Pensioenfondsen die behoedzaam hebben belegd zijn met de beste resultaten uit de crisis gekomen. Dat concludeert Het Financieele Dagblad uit eigen onderzoek.  

De krant vergeleek beleggingsrendementen van de 100 grootste pensioenfondsen in de afgelopen 5 jaar. Het blijkt dat de fondsen die zich goed hebben ingedekt tegen rentedaling het beste presteren. 

Achmea aan kop met 16% 

Gemiddeld werd tussen 2010 en 2014 een jaarlijks rendement van 11% geboekt. Achmea komt met 16 procent per jaar het beste uit de bus, met afstand. Het pensioenfonds van chemiebedrijf DuPont eindigt als tweede met bijna 15%. Het slechtst presteerde het fonds van de Waterbouw. De verzekerden hebben een rendement van gemiddeld 6% geboekt. 

Verschillen tussen fondsen zijn enorm 

Dit onderzoek toont niet alleen dat saai en defensief beleggen in vooral obligaties het beste heeft geloond. Het laat ook zie hoe groot de verschillen zijn tussen pensioenfondsen. Eén procent verschil over een hele loopbaan kan iemand al een kwart van zijn pensioen kosten, zo citeert het FD een analist. 

De krant merkt er nog bij op dat hoge rendementen nog niet betekenen dat het goed gaat met de fondsen. Hun positie is juist verzwakt door de extreem lage rente van de afgelopen jaren. Twee op de drie pensioenfondsen zijn momenteel financieel niet gezond. 

(door Ton Hermans, 8 september 2015; Foto: Shutterstock