Weg met het onderscheid tussen Europese en non-Europese betalingen

Vanaf 1 januari 2014 zal er geen onderscheid meer bestaan tussen de betaalmethodes binnen de Europese Unie. Iedereen krijgt dezelfde vorm van rekeningnummer, en ook de betaalmethodes zullen veranderen. Dit ter bevordering van betaalgemak in Europa.

Wat zal er gaan veranderen?

Allereerst zal uw eigen rekeningnummer veranderen. Vanaf januari 2014 zullen we voortaan werken met IBAN nummers, voor zowel binnenlandse als buitenlandse betalingen. U zult dus een 18 cijferig rekeningnummer krijgen.
Met SEPA, Single Euro Payments Area, moeten vanaf het nieuwe jaar alle betaalmethodes zowel voor binnen als buitenland geschikt zijn. Te denken valt aan Ideal, acceptgiro en betaalpassen.
De acceptgiro zal een IBAN acceptgiro worden, en overschrijvingen online naar Europa zullen versimpeld worden.

Webshops zullen al voor 1 augustus moeten omschakelen naar het nieuwe systeem. Als ze na 1 augustus enkel de Nederlandse Ideal accepteren, zal er niet meer bij deze webshop kunnen worden betaald.

Waarom?

Omdat we als Unie beter met elkaar willen handelen, is het hoog tijd om de betaalmethodes op elkaar af te stemmen. Nog maar al te vaak stoten we op problemen als we geld willen over maken naar een buitenlandse rekening, of als we bij een buitenlandse webwinkel willen betalen. Het European Payments Council heeft daarom de SEPA opgericht, en vanaf 2014 zal betalen makkelijker worden voor alle inwoners van de Europese Unie.

Bron: Betaalvereniging.nl en Webwereld.nl