Welke gevolgen heeft de beursgang van ABN Amro?

De geplande beursgang van ABN Amro heeft geen directe gevolgen voor klanten en hun dagelijkse bankzaken. Dat laat topman Gerrit Zalm weten, in een reactie op het nieuws dat de Nederlandse Staat een begin wil maken met de verkoop van de bank.

Naar verwachting komt eind dit jaar al ongeveer een kwart van ABN Amro in handen van beleggers. Minister Dijsselbloem van Financiën heeft dit vrijdag 22 mei voorgesteld aan de Tweede Kamer. Binnen twee jaar zou de hele beursgang voltooid kunnen zijn.

Spaargeld blijft veilig

Ook in de nieuwe situatie, waarbij de overheid dus niet meer de eigenaar van de bank is, blijft uw spaargeld bij ABN Amro gegarandeerd tot 100.000 euro. Dat geldt voor elke particulier en kleine onderneming. Aan de strategie van de bank verandert evenmin iets, zegt Zalm. De bank blijft "klantbelang centraal stellen, gematigd risico nemen en streven naar selectieve internationale groei".

De Kamer is niet de enige partij die nu moet beslissen of ABN Amro daadwerkelijk naar de beurs kan. Ook toezichthouders de Nederlandsche Bank en de Europese Centrale Bank moeten hun fiat geven. Die laatste heeft nog geen halfjaar geleden de gezondheid positief beoordeeld.

Beleggen in ABN Amro?

De jongste cijfers zijn ook belangrijk voor geïnteresseerde beleggers. De bank boekte in het eerste kwartaal de hoogste winst sinds vier jaar: 543 miljoen euro. Maar dat zegt nog weinig. Uit het jaarrapport over 2014 blijkt dat ABN Amro in zijn huidige vorm sterk afhankelijk is van Nederland. De bank zal voor het grootste deel meebewegen met de Nederlandse economie, en groeit dus ook maar beperkt.

ABN heeft op dit moment dus wel stijgende inkomsten, en verwacht voor dit jaar ook een lichte kostendaling. Maar dat betekent volgens analisten nog niet dat de bank meer kredieten gaat verstrekken aan huishoudens en bedrijven.

Beleggers zullen daarom eerder nieuwsgierig zijn naar het dividend dat ABN Amro gaat uitkeren, zodra de Nederlandse Staat de eerste aandelen heeft verkocht. Het Financieele Dagblad verwacht een dividendrendement van 4%. Dat zou 0,3% lager zijn dan de winstuitkering van de ING Groep.

(door Ton Hermans, dinsdag 26 mei 2015)