Wisselen van betaalrekening doe je zo

(Advertorial) - Enig idee hoeveel betaalrekeningen in een jaar van bank wisselen? Slechts 110.000 van de ruim 22 miljoen.

Dat is zo’n 0,5%. En met zo’n percentage is overstappen van betaalrekening nou niet echt hot. De rompslomp die het wisselen van betaalrekening met zich meebrengt, houdt veel mensen tegen. Maar is dat wel terecht?

Overstappen makkelijker dan gedacht

Van de mensen die vorig jaar overstapten van bank vond 83% het overstappen "makkelijk" (bron Kassa, 2015). Wisselen van betaalrekening valt in de praktijk dus reuze mee. Zeker als je overstapt met de speciale Overstapservice. We zetten hieronder voor je op een rij wat de overstapservice is.

Waarom moeilijk doen als het makkelijk kan?

Natuurlijk, je kunt zelf prima regelen dat voortaan al je geldzaken via je nieuwe rekening lopen. Maar het kan makkelijker: met de Overstapservice. Deze dienst neemt je veel werk uit handen. Het maakt voor de service niet uit van en naar welke bank je overstapt. Hij is dus niet specifiek van een bepaalde bank. De Overstapservice regelt:

  • Bedragen die automatisch van je betaalrekening werden afgeschreven, gaan voortaan van je nieuwe rekening af.
  • Als anderen nog je oude rekeningnummer gebruiken, zie je dat op je (online) betaaloverzicht.
  • En het allerhandigste: de service houdt nog 13 maanden je rekening in de gaten.

Dat betekent dat je dus nog ruim een jaar de tijd hebt om de dingen te regelen die nodig zijn:

  • Je nieuwe rekeningnummer doorgeven aan de organisaties waarvan je geld ontvangt. Dat kan met overstapkaarten (download) of soms online, bijvoorbeeld bij de Belastingdienst.
  • Periodieke overboekingen die je voor je oude rekening had opnieuw instellen voor je nieuwe. Je krijgt van je oude bank een overzicht met periodieke overboekingen die je had.
  • Als je je rekeningnummer ook als tegenrekening gebruikt van bijvoorbeeld een spaar-, lijfrente- of beleggingsrekening, moet je de rekening even aanpassen.
  • En niet geheel onbelangrijk: je vrienden en familie op de hoogte brengen dat je bent gewisseld van bank.

Sommige banken kijken graag even met je mee. SNS heeft bijvoorbeeld het SNS Overstapteam. Dat team helpt je bij het organiseren van de overstap.

Open eerst een nieuwe rekening voordat je overstapt

Als je wilt wisselen van betaalrekening moet je eerst je nieuwe betaalrekening openen. Bij de meeste banken kun je tijdens je online aanvraag al aangeven dat je gebruik wilt maken van de overstapservice. Je andere rekening opzeggen is niet verplicht, maar het scheelt je misschien wel dubbele kosten.

Overstappen in 2 minuten

Op snsbank.nl legt Jay van de klantenservice van SNS je in 2 minuten uit hoe overstappen werkt. Of download een handige checklist voor het overstappen.

(door SNS Bank, 14 oktober 2016)