Beleggen in een fonds
Beleggen in fondsen is geschikt voor wie goed gespreid wil beleggen. Een beleggingsfonds bevat altijd verschillende beleggingsinstrumenten. Dat kunnen aandelen of obligaties zijn of een mix van beide. Ook vastgoed, grondstoffen en vreemde valuta’s kunnen deel uitmaken van een beleggingsfonds.
Er zijn allerlei soorten fondsen: defensieve fondsen, die vooral zijn gericht op vermogensbehoud, maar ook offensieve fondsen, die meer risico nemen maar ook meer kans hebben op een hoger rendement.
Beleggingsfondsen kunnen ook een thema hebben, zoals duurzaamheid, opkomende markten of technologie. Of je kunt kiezen voor een bepaald werelddeel of juist voor een wereldwijd beleggend fonds.
Actief beheerd fonds of indexfonds
Een standaard beleggingsfonds heeft een beheerder. Dit beheer is actief: de beheerder probeert binnen het beleggingsbeleid van het fonds een zo hoog mogelijk rendement te halen. Hij maakt hiervoor kosten, die drukken op de koers van het fonds.
Een indexfonds heeft geen actieve beheerder, maar volgt een bepaalde beleggingsindex, zoals de AEX. Een indexfonds wordt ook wel tracker of ETF genoemd. Ook bij indexfondsen heb je veel keuze, bijvoorbeeld voor aandelen, obligaties, een mix van beide, duurzaamheid of een bepaalde regio.
Een groot voordeel van indexfondsen is dat ze geen actieve beheerder nodig hebben en daardoor gemiddeld goedkoper zijn.
Hoe werkt het?
Om te kunnen beleggen in fondsen, heb je een beleggingsrekening nodig. Die kun je openen bij je eigen bank of bij een van de beleggingsinstellingen hierboven.
Vervolgens kun je participaties in beleggingsfondsen en indexfondsen aankopen. Je wordt dus niet zelf de eigenaar van de aandelen en/of obligaties in het fonds. Je krijgt alleen een deelnamebewijs.
Het aanbod aan fondsen verschilt per bank. Kijk voordat je een beleggingsrekening opent welke fondsen je kunt kiezen.
De kosten van fondsbeleggen
Beleggen in fondsen brengt meestal verschillende kosten met zich mee.
Het openen van een beleggingsrekening is vaak gratis. Fondsen aankopen kost meestal een percentage van het aankoopbedrag, evenals het verkopen ervan.
Verder betaal je beheerkosten over het opgebouwde vermogen. Dit worden ook wel service- of dienstverleningskosten genoemd. Daarbij komen nog de eerder genoemde fondskosten, die gewoonlijk zijn verwerkt in de koers.
Voor- en nadelen van fondsbeleggen
Belangrijke voordelen van fondsbeleggen zijn de goede spreiding en dat je niet veel van beleggen hoeft te weten. De kosten zijn het belangrijkste nadeel.