bankenvergelijking.nl
HomeBeleggen Fondsbeleggen

Vergelijk hier de beste aanbieders van beleggingsfondsen. Je kunt online een informatiepakket met openingsformulier aanvragen, of meteen starten.

Klik op Meer info voor een review! Bij sommige producten ga je meteen door naar de aanbieder.

Beleggen in fondsen - onze selectie van aanbieders

Nationale-Nederlanden Beheerd Beleggen
Nationale-Nederlanden Beheerd Beleggen: beleg in een modelportefeuille met het risicoprofiel dat bij je past. Inleggen kan vanaf 50 euro per maand of eenmalig 1.000 euro.

Actie: €60 cadeau

beheerkosten: 
1,00 %
inleg vanaf: 
€ 1.000,-
Synvest Vastgoedfondsen
Synvest Vastgoedfondsen: beleg eenmalig of maandelijks in een fonds met vastgoed in Duitsland en ontvang elke maand dividend.

Actie: Ontvang 1 maand extra dividend

beheerkosten: 
0,00 %
inleg vanaf: 
€ 2.500,-
ASN Optimaalbeleggen
ASN Beleggingsrekening: maak de wereld een beetje beter door te beleggen in een of meer van de 12 duurzame fondsen van ASN.
beheerkosten: 
0,30 %
inleg vanaf: 
€ 1,-
Robeco Plus
Robeco Plus: kies uit 80 fondsen met behulp van de fondsselector of kies een voorbeeldportefeuille. Ook duurzame fondsen beschikbaar.
beheerkosten: 
0,36 %
inleg vanaf: 
€ 50,-
Robeco One Duurzaam
Robeco One Duurzaam: beleg uitsluitend in bedrijven die zich inzetten voor een betere wereld. Kennis van beleggen is niet nodig, de inlegdrempel is laag.
beheerkosten: 
0,56 %
inleg vanaf: 
€ 50,-
Fondsstad
Fondsstad: kies de strategie die bij je past - defensief, dynamisch of duurzaam - en laat minimaal 10.000 euro voor je beleggen.
beheerkosten: 
1,00 %
inleg vanaf: 
€ 10.000,-
Synvest Beleggingsfondsen
Synvest Beleggingsfondsen: beleg in aandelen, obligaties of vastgoed via een actief beheerd beleggingsfonds of een indexfonds.
beheerkosten: 
0,00 %
inleg vanaf: 
€ 1,-
FitVermogen
FitVermogen.nl: tegen lage kosten vermogen opbouwen in een of meer van de 60 beleggingsfondsen van Nationale-Nederlanden.
beheerkosten: 
0,00 %
inleg vanaf: 
€ 25,-
Binck FundCoach
Binck Fundcoach: kies uit 600 beleggingsfondsen over heel de wereld en laat je daarover informeren via een handige tool. 
beheerkosten: 
0,18 %
inleg vanaf: 
€ 20,-
Centraal Beheer Fondsbeleggen
Centraal Beheer Fondsbeleggen: makkelijk beleggen voor iedereen tegen betrekkelijk lage kosten. Kies uit 8 fondsen van Achmea.
beheerkosten: 
0,00 %
inleg vanaf: 
€ 1,-

Beleggen in een fonds

Beleggen in fondsen is geschikt voor wie goed gespreid wil beleggen. Een beleggingsfonds bevat altijd verschillende beleggingsinstrumenten. Dat kunnen aandelen of obligaties zijn of een mix van beide. Ook vastgoed, grondstoffen en vreemde valuta’s kunnen deel uitmaken van een beleggingsfonds.

Er zijn allerlei soorten fondsen: defensieve fondsen, die vooral zijn gericht op vermogensbehoud, maar ook offensieve fondsen, die meer risico nemen maar ook meer kans hebben op een hoger rendement.

Beleggingsfondsen kunnen ook een thema hebben, zoals duurzaamheid, opkomende markten of technologie. Of je kunt kiezen voor een bepaald werelddeel of juist voor een wereldwijd beleggend fonds.

Actief beheerd fonds of indexfonds

Een standaard beleggingsfonds heeft een beheerder. Dit beheer is actief: de beheerder probeert binnen het beleggingsbeleid van het fonds een zo hoog mogelijk rendement te halen. Hij maakt hiervoor kosten, die drukken op de koers van het fonds.

Een indexfonds heeft geen actieve beheerder, maar volgt een bepaalde beleggingsindex, zoals de AEX. Een indexfonds wordt ook wel tracker of ETF genoemd. Ook bij indexfondsen heb je veel keuze, bijvoorbeeld voor aandelen, obligaties, een mix van beide, duurzaamheid of een bepaalde regio.

Een groot voordeel van indexfondsen is dat ze geen actieve beheerder nodig hebben en daardoor gemiddeld goedkoper zijn.

Hoe werkt het?

Om te kunnen beleggen in fondsen, heb je een beleggingsrekening nodig. Die kun je openen bij je eigen bank of bij een van de beleggingsinstellingen hierboven.

Vervolgens kun je participaties in beleggingsfondsen en indexfondsen aankopen. Je wordt dus niet zelf de eigenaar van de aandelen en/of obligaties in het fonds. Je krijgt alleen een deelnamebewijs.

Het aanbod aan fondsen verschilt per bank. Kijk voordat je een beleggingsrekening opent welke fondsen je kunt kiezen.

De kosten van fondsbeleggen

Beleggen in fondsen brengt meestal verschillende kosten met zich mee.

Het openen van een beleggingsrekening is vaak gratis. Fondsen aankopen kost meestal een percentage van het aankoopbedrag, evenals het verkopen ervan.

Verder betaal je beheerkosten over het opgebouwde vermogen. Dit worden ook wel service- of dienstverleningskosten genoemd. Daarbij komen nog de eerder genoemde fondskosten, die gewoonlijk zijn verwerkt in de koers.

Voor- en nadelen van fondsbeleggen

Belangrijke voordelen van fondsbeleggen zijn de goede spreiding en dat je niet veel van beleggen hoeft te weten. De kosten zijn het belangrijkste nadeel.