Banken werken aan alternatief voor Visa en Mastercard

De twintig grootste Europese banken werken aan een nieuw betaalsysteem dat een concurrent moet worden van Visa en Mastercard. Dat schrijft het FD vandaag.

Visa en Mastercard geven niet alleen de bekendste creditcards uit, ze zijn ook eigenaar van de belangrijkste betaalsystemen die we in Europa gebruiken. Daarmee ligt het Europese betaalnetwerk eigenlijk in Amerikaanse handen.

Met de doorbraak van Apple Pay dit jaar en de opkomst van betaaldiensten uit China (WeChat en Alipay) en van Amerikaanse techgiganten zoals Amazon, wordt de roep om een eigen Europees systeem steeds groter.

De belangrijkste Europese banken willen daarom zelf een nieuw systeem ontwikkelen voor de eurozone. Ze krijgen daarvoor de steun van de Europese Centrale Bank. De ECB sprak zijn steun gisteren uit in Brussel.

Ook Nederlandse banken doen mee

Het project draagt vooralsnog de erg vreemde naam Pepsi – wat staat voor Pan European Payment Solution Initiative.

Ook ING doet mee aan dit project, en mogelijk ook Rabobank en ABN Amro – al willen die laatste twee dat nog niet bevestigen. Europa's grootste bank BNP Paribas is in ieder geval van de partij.

De betrokken banken komen uit negen landen en zijn samen goed voor 60% van alle Europese betaalrekeningen, weet het FD.

Europa had ooit al eigen systeem

Europa had decennia geleden al een eigen betaalnetwerk. Dat luisterde naar de naam EDC, wat staat voor European Debit Card.

EDC ging echter samenwerken met Maestro, een betaalnetwerk dat nu in handen is van Mastercard. Bijna alle banken kozen uiteindelijk voor Maestro, dat anno 2019 op de meeste betaalpassen en alle geldautomaten prijkt.

Op naar de digitale euro

In de toekomst moet het nieuwe 'Pepsi' ook de basis vormen voor een digitale euro, zo sprak de Europese Centrale Bank gisteren zijn wens uit. De digitale Europese munt moet er zijn op het moment dat er geen contant geld meer wordt gebruikt.

(door Ton Hermans, Bankenvergelijking, 27 november 2019; Bron: FD)