Boete bij oversluiten hypotheek aan banden

Banken zijn voortaan gebonden aan duidelijke regels als ze boeterente berekenen bij het oversluiten van een hypotheek.

Wie wil overstappen naar een bank met een lagere hypotheekrente, moet meestal een vergoeding betalen aan zijn oude bank. Als de rentevaste periode nog niet voorbij is, heeft deze bank namelijk een financieel nadeel.

De AFM heeft nu bepaald dat de boete die een bank oplegt niet hoger mag zijn dan dit werkelijke nadeel. In de praktijk is de boete vaak hoger. Banken berekenen hem niet correct, zegt de toezichthouder.

Banken gaan terugbetalen

Wie na 14 juli 2016 een hypotheek heeft overgesloten en een te hoge boete heeft betaald, krijgt zijn geld terug. De Nederlandse Vereniging van Banken heeft dit al toegezegd. Maar zij betaalt alleen terug aan klanten die ná genoemde datum benadeeld zijn. Op die dag is een nieuwe Europese richtlijn voor hypotheken ingegaan.

Boete verkeerd berekend

Voor het berekenen van de boete bestonden geen duidelijke regels. Banken hebben de berekening daardoor vaak in hun voordeel 'afgerond'. Dit moet vanaf nu in het voordeel van de consument gebeuren.

Ook moeten banken bij klanten die een spaarhypotheek hebben rekening houden met het opgebouwde spaargeld (waar de hypotheek later mee wordt afgelost). Banken trekken dat spaarpotje niet af van de hypotheekschuld. Volgens de AFM moet dat voortaan wel worden gedaan.

Nadeel van duizenden euro's

Het teveel aan boete dat consumenten hebben betaald kan oplopen tot enkele duizenden euro's. Hypotheekadviseur Ikbenfrits.nl vindt dat ook consumenten die vóór 14 juli 2016 zijn benadeeld recht hebben op terugbetaling. Hij stapt hiervoor naar de rechter.

(door Ton Hermans, 23 maart 2017)