bankenvergelijking.nl

 Een bankrekening zonder pinpas, is dat mogelijk?Als je een gewone particuliere bankrekening zonder pinpasje wilt, ben je aangewezen op nieuwe onlinebanken met betaalapps, de zogenaamde fintechs. Bij de traditionele Nederlandse banken heb je standaard altijd minimaal één pinpas, die je niet zomaar kunt weglaten.

In principe wil je natuurlijk graag een betaalpas bij je bankrekening. Die heb je nodig om te pinnen en contant geld op te nemen of te storten. En meestal ook om overschrijvingen te bevestigen bij het internetbankieren. De pas schuif je in een kaartlezer die een extra beveiligingscode genereert.

Dat laatste maakt het onlinebankieren een stuk veiliger. Daarom is zo'n pasje bij de meeste grote banken verplicht of altijd inbegrepen. Voor de bank is het namelijk jouw identiteitsbewijs.

Toch liever geen pasje

Het kan echter zijn dat je toch liever géén pasje ontvangt. Misschien heb je al een betaalrekening met pas en zoek je een tweede rekening bij een andere bank. Bijvoorbeeld om alleen je salaris op te ontvangen of al je vaste lasten van te betalen. Dan wil je geen onnodige kosten voor een pasje dat je niet gaat gebruiken.

Misschien wil je ook liever geen plastic uit duurzaamheidsoverwegingen. Of je bent erg slecht met pasjes en raakt ze altijd kwijt. Het kan ook zijn dat je een bankonafhankelijke creditcard bezit die je aan de rekening wilt koppelen. Geen pinpasje nodig, andermaal!

Welk motief je ook hebt, het is bij Nederlandse banken heel moeilijk om een betaalrekening zonder pas te vinden. Dit kan eigenlijk alleen bij het openen van een extra rekening binnen je bestaande pakket. Dan ben je niet verplicht om er een pasje bij te nemen.

Geen van de grote Nederlandse banken biedt echter een betaalpakket aan zonder pinpas.

Moneyou Go Basic: gratis rekening zonder pinpas

Een bankrekening zonder pasje open je het makkelijkst bij Moneyou, de onlinedochter van ABN Amro. Moneyou Go Basic is een nieuwe gratis bankrekening waarmee je geld kunt overschrijven binnen Europa (de SEPA-landen). En in webshops betaal je met iDeal. Je krijgt zelfs rente over je saldo.

Moneyou Go Basic (evenals zijn betaalde variant Go Plus mét Maestro-pas) is echter nog in ontwikkeling, het is nog niet volledig gelanceerd. Dat betekent dat er nog functies kunnen ontbreken, tijdelijk.

Zo is het nog niet mogelijk om automatische incasso's in te stellen en je kunt geen creditcard koppelen aan de rekening. Moneyou kan ook maar één rekeninghouder aan, dus een gezamenlijke rekening openen met je partner zit er niet in.

Ook N26 heeft gratis bankrekening zonder pas

Ietsje verder gevorderd is N26 met een vergelijkbaar product. Ook bij deze bank open je erg makkelijk een bankrekening zonder pasje. N26 is de snelst groeiende mobiele bank van Europa. Zij komt uit Duitsland, maar biedt ook in Nederland bankrekeningen aan.

Het basisaccount van N26 is een gratis bankrekening voor op je mobiele telefoon. Als je dat wil, kun je er een Mastercard-debitcard van N26 aan koppelen, maar dat hoeft niet. Vraag je er niet om, dan krijg je geen betaalpasje.

De N26 Bankrekening kan erg handig zijn. Je maakt zonder extra kosten internationaal geld over in 19 soorten munten met de wisseldienst Transferwise. Tegen geldende koersen, zónder de opslag van 1 à 1,2% die traditionele banken aanrekenen.

Er kleven echter ook een paar beperkingen aan N26. Je mag bijvoorbeeld niet rood staan en kunt ook niet met iDeal betalen. Er is slechts één rekening toegestaan en een gezamenlijk account openen met je partner is ook hier helaas niet mogelijk.

Verder kunnen automatische incasso's problemen opleveren. Je huurbaas, zorgverzekeraar en provider kunnen wellicht niets van je rekening afschrijven omdat het Duitse rekeningnummer afwijkt. Voor je vaste lasten is N26 daarom minder geschikt.

Je saldo is bij N26 echter wel net zo goed beschermd als in Nederland. Het rekeningsaldo valt onder het Duitse garantiestelsel, dat borgstaat tot vaak net iets meer dan 100.000 euro – mocht N26 naar de knoppen gaan.

Bunq Free

Betaalapp Bunq, een Nederlandse concurrent van N26, heeft ook een gratis rekening zonder pas. Maar deze kun je helaas niet rechtstreeks openen. Je moet eerst het betaalde Bunq Premium uitproberen (€7,99 per maand).

Na een proefperiode van 7 weken mag je downgraden naar Bunq Free. Je passen (je ontvangt er standaard meerdere) worden dan geblokkeerd. De rekening blijft toegankelijk en je kunt gewoon betalingen blijven doen. Maar je zit bij Bunq dus nog altijd met pasjes in huis.

Knab Basis

Onlinebank Knab doet iets vergelijkbaars. Heb je het betaalpakket Knab Plus (standaard met bankpas) aangevraagd maar wil je er weer van af, dan mag je het gratis Knab Basis openen.

Je betaalrekening bij Knab blijft dan bestaan, maar functioneert alleen als tussenrekening om te sparen of te beleggen. Je behoudt de bankpas maar kunt er niet meer mee pinnen. Knab Basis rechtstreeks openen gaat niet.

Revolut en Transferwise (UK)

Dan is er nog Revolut. Deze Britse fintech heeft een gratis IBAN-rekening in euro's voor Europese gebruikers. Je moet echter eerst je telefoonnummer afstaan en de Revolut-app downloaden om de rekening te kunnen openen. Ook vind je de meeste informatie pas in de app. Dat is een nadeel van deze aanbieder.

Bij de rekening hoort een prepaid Mastercard, die vanuit Engeland wordt opgestuurd en waarvoor je alleen 6 euro verzendkosten betaalt; verder is hij gratis aan te houden. Maar het is niet heel duidelijk of je de kaart kunt tégenhouden.

Bijzonder aan Revolut is ook weer dat het geen extra kosten aanrekent voor omrekenen van een groot aantal valuta, net als N26 en het eerder genoemde Transferwise. Dat zelf sinds kort ook een gratis betaalrekening met debit Mastercard-betaalkaart aanbiedt, onder de naam Borderless Account. Ook bij Transferwise is het vaag of je de kaart achterwege mag laten.

Niet in het Nederlands

N26, Revolut en Transferwise richten zich vooral op jongeren die veel reizen en vaak internationale betalingen doen. Je kunt deze nieuwkomers echter ook benutten als je een extra betaalrekening wilt openen voor een apart doel.

Bij alle drie moet je wel bereid zijn om in het Engels te communiceren, ze verstaan geen Nederlands. En je moet sowieso ook een smartphone hebben met een niet te oud besturingssysteem erop.

Bedenk tot slot dat Revolut en Transferwise Britse bedrijven zijn. Wat de brexit voor ze gaat betekenen, weten we niet. Het zijn ook geen banken maar instellingen voor elektronisch geld, met een iets andere en doorgaans lagere garantie, mochten ze struikelen.

(door Ton Hermans, Bankenvergelijking, 12 oktober 2018)