Geen negatieve spaarrente voor gewone klanten ABN Amro

De meeste klanten van ABN Amro hoeven niet bang te zijn voor een negatieve spaarrente. Als eerste grote Nederlandse bank belooft ABN deze niet in rekening te zullen brengen aan zijn gewone spaarders.

Dat zegt topman Kees van Dijkhuizen vandaag bij de presentatie van de nieuwste kwartaalcijfers van de bank.

Volgens de ABN-baas geldt zijn belofte voor "de komende jaren" en voor iedereen met minder dan 100.000 euro op de spaarrekening. Dan gaat het om zo'n 95% van de klanten, legt hij uit in een videoboodschap op Twitter.

Of er boven een ton wel een negatieve rente wordt aangerekend, zegt hij nog niet. Maar daar moet serieus rekening mee worden gehouden.

Ook zullen ondernemers met een zakelijke rekening wel spaarrente gaan betalen. Een aantal grote bedrijven doet dat al.

Voorlopig verandert er niets

De spaarrente voor particulieren bij ABN Amro bedraagt op dit moment 0,01%. Als we de bank mogen geloven, gaat hier voorlopig dus niets aan veranderen. Mogelijk zakt de rente nog helemaal naar nul.

ABN Amro maakte afgelopen kwartaal overigens 558 miljoen euro winst. Dat is 180 miljoen minder dan in dezelfde periode vorig jaar.


Consumentenbond wil verbod op negatieve rente

Het vooruitzicht van een negatieve spaarrente houdt veel Nederlanders al een tijdje bezig. Het onderwerp wordt vandaag besproken in de Tweede Kamer.

De Consumentenbond stuurde gisteren een brandbrief naar minister Hoekstra van Financiën. De bond wil een wettelijk verbod op negatieve spaarrente voor kleine spaarders. Zij zouden de dupe zijn van het beleid van de Europese Centrale Bank.

Negatieve spaarrente ontstaat doordat de ECB het stallen van spaargeld duur maakt voor banken.

Volgens de Consumentenbond is 93% van de Nederlanders voorstander van een wettelijk verbod. Zo'n verbod bestaat al in België.

(door Ton Hermans, Bankenvergelijking, 13 november 2019)

Update 13 januari 2020: 
ABN Amro maakt bekend dat de spaarrente per 1 april 2020 naar 0% gaat. Voor wie meer dan 2,5 miljoen euro op de bank heeft gaat de rente naar -0,5%.


Bekijk hier de spaarrekeningen met de hoogste rente.


Lees ook: Wacht niet op negatieve spaarrente (tips)

Welke banken hebben negatieve spaarrente?