Half miljoen klanten van grote banken wil overstappen

ING, Rabobank en ABN Amro scoren niet heel lekker in een nieuw tevredenheidsonderzoek van de Consumentenbond. Hun service loopt terug, terwijl ze meer kosten rekenen.

Dik tevreden zijn klanten van ASN Bank en Triodos Bank. Beide krijgen het fraaie rapportcijfer 8,6 in de jaarlijkse bankenmonitor van de bond. Ook Knab en RegioBank worden beloond met een goed punt, zo lezen we in het zomernummer van de Geldgids.

SNS Bank haalt ook nog een ruime voldoende. Maar over de 3 grootste banken zijn consumenten veel minder te spreken. 

Meer Nederlanders willen overstappen 

In totaal liefst een half miljoen klanten van ABN Amro, ING en Rabobank wil dit jaar nog overstappen. Dat zouden er veel meer zijn dan de 110.000 Nederlanders die vorig jaar de stap waagden, merkt de bond op. Klanten van de grote banken zijn duidelijk steeds minder tevreden.

Tarieven hoger, service minder

Zij vinden dat de kosten niet meer in verhouding staan tot de service. Betaalpakketten worden verder uitgekleed, terwijl de tarieven oplopen. Ook rekenen de banken kosten voor diensten die volgens consumenten gratis zouden moeten zijn. Bijvoorbeeld contant geld storten, kortdurend rood staan en betalen buiten de eurozone. 

Andere pijnpunten zijn een povere afhandeling van klachten en het gevoel dat niet "de klant centraal" staat zoals banken zeggen, maar eerder hun topmanagers. ABN Amro heeft dankzij de bonusaffaire van dit voorjaar dan ook het hoogste percentage ontevreden klanten: 18%.

Rabobank en ING volgen met 16 en 13%. SNS doet het beduidend beter met 8%. 

Positief: rente op de betaalrekening 

Over de kleine banken is iedereen veel positiever. Zij hebben volgens dagblad Trouw ook veel nieuwe klanten gekregen. ASN Bank heeft de meeste tevreden klanten: liefst 98%. 

Wat consumenten onder meer prettig vinden zijn rente op de betaalrekening, zoals bij ASN, Knab en SNS. Ook de opening van meer filialen van RegioBank valt in de smaak.

Voor deze bevindingen polste de Consumentenbond ruim 7.000 bankklanten. 

Ook van bank overstappen? Lees in dit artikel hoe dat gaat en waar u op moet letten.

(door Ton Hermans, 31 juli 2015; bron: Geldgids Consumentenbond)