Overstappen naar een andere bank, hoe gaat dat?

Wil je van bank veranderen? Let dan op de volgende zaken:

Houd er rekening mee dat het aanvragen en activeren van een nieuwe bankrekening, van betaalpassen en internetbankieren zeker 2 weken kan duren.

Je kunt in die periode nog geen betalingen doen met de nieuwe rekening.

Zorg er dus voor dat je de oude betaalrekening nog even niet in de prullenbak doet. Maar je oude rekening blijft nog liefst 13 maanden bestaan als je gebruikmaakt van de Overstapservice.

Dit is een gezamenlijke dienst van alle Nederlandse banken samen. Hoe gaat dit in zijn werk?

Je geeft bij je aanvraag voor een nieuwe bankrekening aan dat je van de Overstapservice gebruik wilt maken. Je nieuwe bank zal jou vragen of je dat wilt. De bank regelt dan bijna alles voor je, zoals het opzeggen van de oude rekening.

Voor de Overstapservice moet je een apart formulier invullen. Na ongeveer een week krijg je een bevestiging dat de overstapperiode ingaat.

Geen gedoe

Met de Overstapservice wordt het absoluut een stuk eenvoudiger om van bank te wisselen. Een paar voorbeelden van wat er geregeld wordt:
 

  • Bij- en afschrijvingen op je oude bankrekening worden vanzelf overgenomen door je nieuwe rekening, maximaal 13 maanden lang.
     
  • Nederlandse bedrijven en organisaties die automatisch geld afschrijven van je rekening (via een automatische incasso) ontvangen vanzelf je nieuwe rekeningnummer.

    Je huur, energierekening en/of zorgpremie blijf je dus betalen zoals je gewend bent, zonder dat je er iets van merkt of voor hoeft te doen.
     
  • Je oude/bestaande bank stuurt je een lijst van alle instanties waar je geld naar overmaakt. Deze lijst kun je gebruiken voor bijvoorbeeld internetbankieren.

Breng je werkgever op de hoogte

Iedereen die regelmatig geld aan jou overmaakt, moet jij dan nog zelf informeren. Bijvoorbeeld je werkgever of het UWV.

Maar de oude rekening blijft nog ruim een jaar bestaan, dus je hoeft niet bang te zijn dat je loon of uitkering niet goed binnenkomt. 

Sommige banken sturen je ook een lijst van deze instanties, zeg maar je 'geldschieters'. Zo vergeet je niemand te informeren dat je een nieuwe bankrekening hebt.

Lees meer over de Overstapservice in dit artikel op bankenvergelijking.nl.

Lees ook: Welke bank helpt je het best met overstappen?