Hoe werkt budget-app Grip?

José Mast

03/10/2019

Grip is een gratis app van ABN Amro waarmee je kunt budgetteren en overzicht houden op je geldzaken. Iedereen mag de app gebruiken, ook als je geen klant bent bij ABN Amro.

Je kunt Grip downloaden in de Google Play Store of de App Store. Als je de app voor het eerst gebruikt, moet je eerst je mobiele nummer invullen.

Daarna krijg je via sms een activatiecode toegestuurd. Nadat je die hebt ingevuld, kies je een eigen 6-cijferige pincode om de app te beveiligen.

Vervolgens selecteer je de bank waarvan Grip de gegevens mag inzien. Naast ABN Amro kun je kiezen voor Bunq, Rabobank en SNS Bank en voor een creditcard van ICS.

Voor het inlezen heb je de inloggegevens van de betreffende bank of creditcardmaatschappij nodig. Je geeft nog een keer akkoord voor het delen van de gegevens en Grip verwerkt de bij- en afschrijvingen in de app. Daarna kun je eventueel nog één of meer banken kiezen waarvan je de gegevens wilt inlezen.

Kostenposten indelen in categorieën

Als het goed is, zet de app bij- en afschrijvingen automatisch in categorieën. Dat zijn bijvoorbeeld huur en hypotheek, energie en water, boodschappen, restaurants, openbaar vervoer en nog veel meer. Zo kun je snel zien hoeveel je uitgeeft aan elke kostenpost.

Als de app een kostenpost niet herkent of verkeerd heeft ingedeeld, kun je deze zelf in de juiste categorie zetten. Grip leert daarvan en deelt deze kostenpost voortaan automatisch goed in.

Per categorie kun je budgetten instellen. Wil je bijvoorbeeld maximaal 100 euro per maand uitgeven aan kleding of autokosten? Dan stel je dat bedrag als budget in. Zodra de grens in zicht komt, krijg je een melding op je telefoon.

Zelf categorieën maken kan niet. ‘Auto en brandstof’ kun je niet uitsplitsen naar ‘onderhoudskosten’ en ‘benzine’. Je kunt tankbonnen wel taggen door ze het label #benzine te geven. Dit kun je ook doen met kosten die in verschillende categorieën thuishoren, zoals vakantiekosten of uitgaven voor een feest. Je kunt de uitgaven zo makkelijk terugvinden en bij elkaar optellen.

Extra handigheidjes

- Laat de maand beginnen op de dag dat je salaris binnenkomt.
- Bepaal zelf wanneer de app een pushbericht moet sturen (alle inkomsten, alle uitgaven, grote uitgaven, dubbele afschrijvingen, laag saldo).
- Log in met je vingerafdruk of Face ID (als je telefoon dat ondersteunt).

Hoe zit het met de privacy?

ABN Amro verwerkt gegevens van andere banken op dezelfde manier als de gegevens van zijn eigen klanten. Hierbij volgt de bank wat er bepaald is in de wet.

Zo mag de bank alleen gegevens gebruiken bij een ‘gerechtvaardigd belang’. Dat betekent dat de bank moet aantonen dat het belang om de gegevens te gebruiken zwaarder weegt dan het recht op privacy. Dat is bijvoorbeeld het geval bij een vermoeden van fraude.

Je moet iedere bank waarvan je de gegevens in Grip wilt zien apart toestemming geven om de af- en bijschrijvingen te delen. Dat doe je voor maximaal 90 dagen. Daarna moet het opnieuw. Dat is wettelijk zo geregeld.

Wat kan er niet met Grip?

Je kunt er geen geld mee overmaken. Daarvoor heb je een aparte app nodig voor mobiel bankieren. Je kunt ook niet je eigen administratie vanuit Excel of een ander programma laten inlezen. Inkomsten en uitgaven handmatig invoeren of verwijderen is ook niet mogelijk.

(door José Mast, Bankenvergelijking, 3 oktober 2019)