Je bankrekeningnummer behouden bij overstappen, kan dat?

Als je van bank wilt veranderen, kun je jouw bestaande rekeningnummer helaas nog niet meenemen naar je nieuwe bank. In de toekomst wordt dit waarschijnlijk wel mogelijk.

Je bankrekeningnummer mee verhuizen kan eigenlijk nergens in Europa. Dat heeft te maken met hoe het nummer is samengesteld.

Sinds enkele jaren zit ook de naam en identiteit van je bank in dat nummer opgesloten. Verwissel je van bank, dan krijg je dus altijd een volledig nieuw nummer van je nieuwe bank.

Dat vinden veel mensen niet alleen erg onhandig, het voorkomt ook dat ze daadwerkelijk overstappen als ze die behoefte voelen.

Politiek bemoeit zich er nu mee

De grote banken zijn slim geweest en hebben met de invoering van IBAN (internationale banknummers) in 2014 eigenlijk een enorme drempel opgeworpen, zodat ze klanten behouden.

Tegenwoordig jagen sommige van deze banken je echter weg met buitensporige bonussen of een exorbitant lage rente. Sommige politieke partijen vinden dat burgers in dat geval makkelijker van bank moeten kunnen wisselen.

D66 en de Partij voor de Dieren hebben daar nu voor gepleit in de Tweede Kamer en krijgen steun van alle partijen. Minister van Financiën Hoekstra zegt dat hij nog weinig kan doen, omdat er Europese afspraken over zijn gemaakt. Hij belooft het wel aan te kaarten in Brussel.

Nummerbehoud is haalbaar

Toch is invoering van een persoonlijk nummer dat je altijd behoudt, ongeacht bij welke bank je zit, beslist geen utopie. Technisch is het mogelijk om een IBAN-bankrekeningnummer te vermommen door een bankonafhankelijke getallenreeks, bijvoorbeeld je telefoonnummer.

Je behoudt dan altijd je vermomming (een alias in het jargon), terwijl onder die vermomming een andere bankcode mag schuilen.

Hier zijn technologiebedrijven uiteraard allang mee bezig. Maar wanneer iedereen er gebruik van kan maken, is koffiedik kijken. Veel hangt af van de Europese politici. Zij willen consumenten beschermen, maar uiteraard ook de garantie hebben dat een oplossing volkomen veilig is.

Waarom zou je wachten?

Moet je zo lang wachten tot je van bank kunt overstappen? Nee, natuurlijk niet. Overstappen van bank is absoluut niet moeilijk, want bijna alles wordt voor je geregeld door je nieuwe bank. Mensen hebben er alleen geen zin in, ze schrikken ervoor terug.

Dat is zonde. Je bankrekeningnummer is met liefst 18 karakters toch al niets wat je makkelijk kunt onthouden, dus wat is nu het werkelijke ongemak? Je werkgever en de belastingdienst een nieuw rekeningnummer doorgeven en een paar familieleden informeren, hoe erg is dat?

Twee keer per jaar vijf klokken in je huis een uur verzetten is veel meer werk.

Ben je niet tevreden over je huidige bank, bijvoorbeeld omdat deze in foute bedrijven investeert, jou een te lage rente biedt of jouw belastinggeld gebruikt voor belachelijke bonussen, dan is een nieuw nummer accepteren een erg klein offer voor een belangrijke stap.

Zeker als je naar een bank gaat waarbij je je véél prettiger voelt.

(door Ton Hermans, Bankenvergelijking, 11 april 2018)


Lees ook: Welke bank helpt je het best met overstappen?