Je pincode wijzigen: bij welke bank kan dat?

Bij de meeste banken in Nederland kun je de pincode van je nieuwe of bestaande betaalpas niet zelf kiezen of aanpassen.

De pincode van je bankpas wijzigen is op dit moment alleen mogelijk bij ABN Amro en Bunq.

Bij eerstgenoemde doe je dit via een geldautomaat van de bank zelf. Je volgt simpelweg de instructies op het scherm. Bij Bunq kan het via de betaalapp op je telefoon.

Bij ING, Rabobank, SNS, ASN, Knab, Regiobank, Moneyou en Triodos is het niet mogelijk om de code aan te passen.

Zelf de pincode kiezen: is dat wel slim?

Veel mensen vinden het prettig om zelf een pincode te kiezen die ze makkelijk kunnen onthouden. Maar eigenlijk is dit minder veilig.

Als je bijvoorbeeld vier cijfers van je geboortedatum kiest, kan de code geraden worden door een oneerlijke vinder. Of mogelijk kopieer je uit gemakzucht de cijfercombinatie van een ander pasje.

Wel zo makkelijk, maar niet zo veilig als beide pasjes bij elkaar zitten in één tas – die je kwijtraakt in de trein.

Door pincodewijziging niet mogelijk te maken, voorkomen banken dit. Heb je een grondige hekel aan je huidige pincode, dan kun je altijd een nieuwe pas aanvragen met een andere code.

Pincode van je creditcard zelf kiezen

Het is wel mogelijk om de pincode van de meeste creditcards in Nederland zelf te kiezen. Dat kan eenmalig, bij ontvangst van het pasje.

De reden is dat je met een creditcard veel beter beschermd bent tegen misbruik dan met een bankpas. Zolang je geen onverantwoorde dingen doet.

Vind je de pincode van je bankpasje lastig te onthouden, betaal dan met je creditcard plus zelfgekozen code. Als je er geen geld mee leent of contanten mee opneemt, levert je dat geen extra kosten op. Al je uitgaven worden pas aan het eind van de maand gezamenlijk afgeschreven van je bankrekening.

(door Ton Hermans, © Bankenvergelijking, 16 februari 2018)


Lees ook: Diefstal bankpasje kan duur uitpakken voor nalatige consument