Je pincode wijzigen: bij welke bank kan dat?

Lang niet alle banken staan toe dat je zelf de pincode van je nieuwe of bestaande betaalpas kiest of aanpast.

De pincode van je bankpas wijzigen is op dit moment mogelijk bij ABN Amro, SNS, ASN, Regiobank en Bunq.

Bij ABN Amro doe je dit via een geldautomaat van de bank zelf of bij een Geldmaat, de gele geldautomaat van de drie grote banken. Je volgt simpelweg de instructies op het scherm.

Bij SNS, ASN en Regiobank kan het via een Geldmaat of een geldautomaat van SNS.

Bij Bunq kan het via de betaalapp op je telefoon.

Bij Knab kun je wel je pincode kiezen als je voor het eerst een pas aanvraagt. Daarna kun je deze niet meer wijzigen.

Bij ING, Rabobank, Moneyou en Triodos is het niet mogelijk om een eigen pincode te kiezen en ook niet om deze later aan te passen.

Zelf de pincode kiezen: is dat wel slim?

Veel mensen vinden het prettig om zelf een pincode te kiezen die ze makkelijk kunnen onthouden. Maar eigenlijk is dit minder veilig.

Als je bijvoorbeeld vier cijfers van je geboortedatum kiest, kan de code geraden worden door een oneerlijke vinder. Of mogelijk kopieer je uit gemakzucht de cijfercombinatie van een ander pasje.

Wel zo makkelijk, maar niet zo veilig als beide pasjes bij elkaar zitten in één tas – die je kwijtraakt in de trein.

Door pincodewijziging niet mogelijk te maken, voorkomen banken dit. Heb je een grondige hekel aan je huidige pincode, dan kun je altijd een nieuwe pas aanvragen met een andere code.

Pincode van je creditcard zelf kiezen

Het is wel mogelijk om de pincode van de meeste creditcards in Nederland zelf te kiezen. Dat kan eenmalig, bij ontvangst van het pasje.

Bij sommige creditcards kun je deze code naderhand ook zelf wijzigen. Bij de creditcards van Rabobank en ING kan dat bij de geldautomaat. Bij American Express kan dat online op de website of in de app.

Vind je de pincode van je bankpasje lastig te onthouden, betaal dan met je creditcard plus zelfgekozen code. Als je er geen geld mee leent of contanten mee opneemt, levert je dat geen extra kosten op. Al je uitgaven worden pas aan het eind van de maand gezamenlijk afgeschreven van je bankrekening.

(door Ton Hermans, © Bankenvergelijking, 16 februari 2018, laatste update 24 september 2020)


Lees ook: Diefstal bankpasje kan duur uitpakken voor nalatige consument