Knab start met crowdfunding

Ben je als ondernemer op zoek naar financiering tussen 50.000 en 1 miljoen euro, dan kun je vanaf nu ook terecht bij Knab.

Knab lanceert vandaag een nieuw crowdfundingplatform waarop ondernemers in het midden- en kleinbedrijf zakelijk krediet kunnen aanvragen. Zij sturen simpelweg een e-mail naar crowdfunding@knab.nl, met daarin het bedrag en doel van de lening. De aanvraag wordt vervolgens beoordeeld door een persoonlijke coach van de bank, die binnen twee dagen contact opneemt.

Eerste projecten over 2 maanden

De eerste projecten (nieuwe producten of diensten) die worden goedgekeurd verschijnen nog vóór deze zomer op de website van Knab. Vanaf dat moment kunnen klanten van de bank erin investeren. Dat doen ze door minimaal 100 euro in te leggen. Als beleggingsklant van Knab kun je zo dus gespreid investeren in diverse projecten van Nederlandse ondernemers.

Knab hoeft niet helemaal vanaf nul te beginnen met crowdfunding. Het werkt hiervoor samen met het bestaande Collin Crowdfund. Via dit Nederlandse platform is al ruim 30 miljoen euro opgehaald voor zo'n 170 projecten. Collin is ook al partner van Rabobank.

Wat kost crowdfunding bij Knab?

Wie op deze manier zakelijk krediet wil aanvragen bij Knab gaat een lening aan met een looptijd van minimaal zes maanden en maximaal tien jaar. Je hoeft geen rekening te hebben bij Knab. Wel moet je een crowdfundingaccount openen.

Zo'n account is gratis, maar de kredietbeoordeling kost 350 euro. Voor publicatie op het platform betaal je 450 euro, maar alleen als er genoeg belangstelling is van investeerders en de lening dus doorgaat. Rente betaal je niet, Knab houdt eenmalig 1,9% van het leenbedrag in als vergoeding. Ook betaal je elke maand 0,05% aan administratiekosten. De kosten worden ingehouden op de leensom.

Meer over Knab Crowdfunding vind je op de website van bank. Het platform kun je alvast bekijken bij Collin Crowdfund.

(door Ton Hermans, 10 mei 2016)

Bekijk ook ons vergelijkend overzicht van zakelijk krediet en crowdfundingplatforms.