Kun je een Nederlandse bankrekening openen als je in het buitenland woont?

Wil je een gewone betaalrekening openen bij een Nederlandse bank, dan heb je een burgerservicenummer, een identiteitsbewijs en een Nederlands woonadres nodig. Maar wat als dat laatste ontbreekt en je alleen nog in het buitenland woont?

Als je geëmigreerd bent, kan het zijn dat je toch nog graag een Nederlandse bankrekening wilt hebben. Bijvoorbeeld voor bepaalde Nederlandse inkomsten of uitgaven. Of gewoon om de banden aan te houden.

Meestal is dit geen probleem als je de rekening hebt geopend toen je nog in Nederland woonde. Die kun je vaak blijven gebruiken. Maar vanuit het buitenland een nieuwe betaalrekening openen is bij veel banken niet mogelijk als je geen Nederlands adres meer hebt.

In deze situatie kun je misschien nog terecht bij de vier grootste banken en bij Bunq.

1. SNS Bank

Bij SNS Bank kun je altijd een nieuwe rekening openen als je al SNS-klant bent, ook vanuit het buitenland. Woon je dus niet meer in Nederland maar heb je de adreswijziging doorgegeven en kun je inloggen op Mijn SNS? Dan is het ook mogelijk om achter de inlog een nieuwe rekening aan te vragen. SNS bevestigt aan Bankenvergelijking dat dit is toegestaan.

Ben je nog geen klant van SNS, dan kun je geen rekening openen als je niet in Nederland woont.

2. ING Bank

Heb je wel een BSN-nummer en een geldig identiteitsbewijs maar geen woonadres in Nederland, dan kun je wellicht toch een particuliere betaalrekening openen bij ING. Ook als je nog geen klant bent van de bank. Niet-klanten moeten dan wel naar een ING-kantoor komen.

Rekeninghouders met een woonadres in het buitenland betalen vanaf 1 oktober 2020 één euro per maand extra voor hun betaalrekening. Ook als ze een postadres hebben in Nederland.

3. ABN Amro

Bij ABN Amro geldt hetzelfde als bij ING. Vanuit het buitenland mag je een betaalrekening openen met alleen een BSN-nummer en identiteitsbewijs. Een volledig nieuwe klant moet hiervoor wel bellen met de afdeling International Clients van de bank. De aanvraag wordt vervolgens via e-mail afgehandeld.

4. Rabobank

Rabobank laat aan Bankenvergelijking weten dat het in principe niet mogelijk is een rekening te openen zonder Nederlands woonadres, maar dat het elke situatie apart bekijkt. Een aanvraag vanuit het buitenland kan dus voor iedereen anders uitpakken.

5. Bunq

Een alternatieve optie is een moderne betaalapp als Bunq. Deze mobiele bank accepteert iedereen in de Europese Economische Ruimte. Dat zijn de 28 landen van de EU plus Noorwegen, IJsland en Liechtenstein. Het maakt niet uit in welk EER-land je woont, je krijgt vooralsnog altijd een Nederlands IBAN-nummer.

Bunq biedt echter niet het soort bankrekening dat je wellicht gewend bent van traditionele banken. Het is bijvoorbeeld niet mogelijk om rood te staan, te sparen met rente, contant geld te storten of een creditcard te koppelen. Je kunt ook geen transacties doen naar banken buiten de SEPA-zone. Je geld is wel tot 100.000 euro gegarandeerd, net als bij andere Nederlandse banken.

Weet ook dat de klantenservice van Bunq Engels tegen je zal spreken, ook al is het een Nederlandse bank en ben jij Nederlander. Zodra je buiten de EER verhuist, wordt je Bunq-account opgeheven.

Andere banken

Bij ASN Bank, Triodos en Knab is het niet mogelijk om een bankrekening te openen als je niet in Nederland woont. Triodos heeft wel kantoren in België, Duitsland, Engeland en Spanje, waar je een lokale rekening kunt aanvragen.

Bank moet de pasjes kunnen sturen

Het woonadres is vooral belangrijk voor toezending van de betaalpasjes. Woon je niet in Nederland, dan kan dit omslachtig zijn voor de bank. Vandaar dat een bank misschien niet staat te springen als je een verzoek doet vanuit een ver land.

Houd er ook rekening mee dat bepaalde landen een struikelblok kunnen zijn. En ben je belastingplichtig in de VS, dan kan het zijn dat je wordt afgewezen.

Een bank is niet verplicht om je te accepteren en gaat tijdrovende of kostbare procedures liever uit de weg.

(door Ton Hermans, Bankenvergelijking, 15 november 2018; laatste update 6 oktober 2020)

Naar het overzicht van bankrekeningen


Lees ook:

Oekraïense vluchtelingen kunnen Nederlandse bankrekening openen

Vergelijk hier de beste Nederlandse bankrekeningen voor particulieren

Vergelijk hier de beste Nederlandse bankrekeningen voor ondernemers