Oekraïense vluchtelingen mogen Nederlandse bankrekening openen

Ton Hermans

05/04/2022

Vluchtelingen uit Oekraïne die in Nederland aankomen, kunnen voortaan meteen een Nederlandse bankrekening openen. Dat maken de Nederlandse banken bekend in een gezamenlijk persbericht.

Oekraïners die de oorlog in hun land zijn ontvlucht en in Nederland terecht zijn gekomen, kunnen alleen met grote moeite een rekening openen. Het zijn immers geen EU-burgers. Ook moeten banken elke nieuwe klant doorlichten, waardoor een aanvraagprocedure erg lang kan duren.

Hier willen de Nederlandse banken nu een uitzondering op maken. De normale richtlijnen van de financiële toezichthouders worden tijdelijk versoepeld, zodat vluchtelingen snel aan een werkende betaalrekening worden geholpen en toegang krijgen tot het normale betalingsverkeer.

Er zijn op dit moment zo'n 22.000 geregistreerde vluchtelingen uit Oekraïne in Nederland. Dat aantal loopt dagelijks flink op.

Paspoort en BSN-nummer nodig

Voor een Nederlandse bankrekening heeft de vluchteling een geldig Oekraïens paspoort en een BSN-nummer nodig. Dat laatste wordt bij aankomst verstrekt door de gemeente die de Oekraïner inschrijft. 

Bij de bankrekening krijgt de vluchteling een IBAN-nummer, een betaalpasje en internetbankieren of een app. Overboekingen naar het buitenland zijn ook mogelijk, zonder meerkosten als het om het thuisland gaat.

De rekening kan worden gebruikt zolang de Oekraïner rechtmatig in Nederland verblijft, tenzij de bank anders vermeldt.

Hij of zij moet achttien jaar of ouder zijn. Wie geen geldig identiteitsbewijs heeft, krijgt alleen een prepaid betaalpas met leefgeld van de gemeente.

Speciale website met meer info

Vrijwel alle banken werken mee aan het inititatief. Wel kunnen de aanvraagprocedure en precieze toelatingscriteria per bank verschillen.

Meer praktische uitleg is te vinden op een speciale Oekraïne-website van Betaalvereniging Nederland.

De meeste banken hebben zelf ook een aparte aanvraagpagina. ING, Rabobank en Regiobank namen al de moeite om daar ook een Oekraïense vertaling op te zetten.

Oekraïne-pagina's van de bekende banken:

ABN Amro

Bunq

ING

Rabobank

Regiobank

SNS Bank

Triodos Bank

 

(door Ton Hermans, Bankenvergelijking, 5 april 2022; Foto: Shutterstock)

 

Update 21 april 2022:

De Nederlandse Vereniging van Banken laat weten dat er al 12.000 betaalrekeningen zijn geopend door Oekraïners. Daarmee is bijna een derde van alle oorlogsvluchtelingen geholpen aan een Nederlandse bankrekening. Het aantal vluchtelingen uit Oekraïne bedraagt op dit moment 39.000

 

Lees ook:

» Wat heb je nodig voor een bankrekening?

» De kosten van populaire betaalpakketten vergeleken (2022)

» Kan ik een rekening openen vanuit het buitenland?

» Een digitale bankrekening openen, hoe gaat dat?

» Voor- en nadelen van een gratis digitale bankrekening

» Hoe snel kan ik een werkende betaalrekening hebben?