Maximale leenrente voor consumenten gaat naar 10%
Goed nieuws voor wie een koelkast op afbetaling wil kopen of een creditcardlening heeft. De maximaal toegestane leenrente zakt binnenkort van 14% naar 10%. Dat maakt minister Hoekstra van Financiën vandaag bekend in een brief aan de Tweede Kamer.
De daling is de nieuwste financiële beschermingsmaatregel als gevolg van corona.
Zij geldt voor alle vormen van consumptief krediet. Dat wil zeggen voor rood staan op je bankrekening, voor kopen of afbetaling in een webshop, voor een persoonlijke lening, een doorlopend krediet en voor gespreid betalen met je creditcard.
Een bank, financierings- of creditcardmaatschappij mag jou voor zo'n lening dus nog maar maximaal 10% aan kosten aanrekenen op jaarbasis.
Nieuwste coronamaatregel
De maatregel van de minister is bedoeld om kwetsbare consumenten te helpen in de coronacrisis. Een hoge leenrente van 14 procent kan ertoe leiden dat schulden zich opstapelen voor iemand die zijn inkomen is kwijtgeraakt en aangewezen is op leningen.
Een te lage leenrente is echter ook niet goed, anders gaan consumenten misschien juist meer leningen afsluiten. Hoekstra heeft zich voor de nieuwe maximumrente dan ook gebaseerd op een advies van budgetexpert Nibud.
Rente voor rood staan was al verlaagd
Banken hadden de rente voor rood staan zelf al verlaagd op 1 april, enkele weken na de corona-uitbraak. Bij SNS en ASN Bank is deze nu bijvoorbeeld 9%, bij ABN Amro, ING en Rabobank 9,9% en bij Triodos 10%.
Voor deze banken is dus geen actie vereist. Bij fintechs die digitale bankrekeningen aanbieden, zoals Bunq en N26, is rood staan of lenen meestal niet mogelijk.
Creditcardrentes werden echter nog niet aangepast. Deze liggen traditioneel op of nabij het maximum van 14% – wat binnenkort dus 10% zal zijn. Met rente op een creditcard heb je alleen te maken als je de maandelijkse rekening in termijnen betaalt.
Misschien blijvend
De verlaging van de maximumleenrente gaat waarschijnlijk in op 1 augustus en zal duren tot het eind van het jaar. Maar de minister zegt te zullen onderzoeken of hij de verlaging definitief doorvoert.
Voor bestaande persoonlijke leningen blijft het oude maximum van kracht. Heb je geen persoonlijke lening maar een doorlopend krediet, dan geldt voor nieuwe opnames het nieuwe maximumtarief.
Het verlaagde plafond is vooralsnog niet van toepassing op zakelijke financieringen.
(door Ton Hermans, Bankenvergelijking, 19 mei 2020)
Update 1 maart 2021: de maatregel van minister Hoekstra is verlengd tot minimaal 1 september 2021.