Meeste online aankopen via iDeal

Meer dan de helft van alle online aankopen in Nederland verloopt via iDeal. Dat zegt marktonderzoeker Gfk. 

iDeal is alomtegenwoordig op internet, zo blijkt uit de tellingen van Gfk. Op dit moment is de betaaldienst goed voor 56% van alle binnenlandse online aankopen. Dat is 2% meer dan een jaar geleden. De groei komt vooral vanaf smartphones. 

Bij 12% van de aankopen op internet gebruiken Nederlanders hun creditcard. Dat aandeel is hetzelfde gebleven. In 6% van de gevallen kiezen ze voor een machtiging; net iets vaker dan voor een overschrijving (5%).  

Paypal en Afterpay groeien ook 

Van alle andere online betaalmethoden winnen vooral Paypal (5%) en Afterpay (2%) terrein, zegt Gfk. Dit gaat ten koste van de acceptgiro, die met een duikeling van 8 naar 4 procent keihard op zijn retour is. 

Gfk deed dit onderzoek in de eerste 6 maanden van dit jaar, samen met webshopvertegenwoordiger Thuiswinkel.org en met iDeal zelf. 

iDeal is populair, maar heeft ook nadelen 

Betalen met iDeal houdt in dat je voor een product in een webshop direct betaalt vanaf je eigen bankrekening. Dit is makkelijk omdat het in vrijwel elke webwinkel én bij alle bekende banken kan, zolang je internetbankiert.

Maar dat maakt iDeal nog niet het beste online betaalmiddel.

Een nadeel is bijvoorbeeld dat betalingen niet kunnen worden teruggedraaid en dat aankopen niet verzekerd zijn, zoals bij betalen met een creditcard. Ook kun je vrijwel niet buiten Nederland terecht, met een creditcard des te meer. Wel heb je uiteraard steeds dezelfde consumentenrechten, ongeacht het betaalmiddel.

Tot slot werkt iDeal niet tussen personen onderling. Een tweedehands jurk afrekenen op Marktplaats is dus niet mogelijk. Dat kan dan weer wel met Paypal.

(door Ton Hermans, 27 oktober 2015)

Bekijk ook ons overzicht van de belangrijkste online betaalmethodes.