Nederlander blijft maar doorsparen

Ondanks de groeiende economie en extreem lage rente blijven Nederlandse huishoudens vooralsnog gewoon doorgaan met sparen. Dat blijkt uit de eerste cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek over 2015.  

Het CBS berekent het nettoloon dat we niet uitgeven, plus geld dat wordt weggezet voor de oude dag. CBS noemt dat besparingen.  

Meer inkomen, maar niet meer uitgaven

Deze besparingen nemen al vijf jaar toe en zijn ook in de eerste drie maanden van 2015 stevig gegroeid. Sinds het begin van de crisis houdt de consument uit onzekerheid over de economie steeds meer geld in de knip. Dat is dus nog steeds zo, ook al lijkt de crisis voorbij. Op dit moment groeit dat niet uitgegeven bedrag vooral doordat lonen stijgen, verklaart het CBS.

Het bureau verwacht dat deze spaartrend voorlopig nog kan aanhouden, ondanks betere economische vooruitzichten.   

De Nederlandsche Bank denkt hetzelfde. DNB rekent op de sterkste inkomensgroei in 14 jaar, maar voorspelt dat huishoudens pas later meer gaan uitgeven. 

Spaarrekeningen voller

Gezamenlijk zetten we ook daadwerkelijk meer op onze spaarrekeningen. Het totale spaartegoed in Nederland bedroeg eind april zo'n 339,5 miljard euro, volgens tellingen van CBS Statline. Dat is 5 miljard meer dan aan het eind van januari, na de meeste rentebijschrijvingen.

Dit zijn opmerkelijke getallen gezien de povere beloning voor sparen. De hoogste rente op een spaarrekening zonder voorwaarden bedraagt intussen amper 1,35%. 

(door Ton Hermans, 26 juni 2015; bronnen: CBS, DNB)