Nieuwe bank in Nederland: Bunq

Voor het eerst in 10 jaar krijgt Nederland er een nieuwe, onafhankelijke bank bij: Bunq. 

Bunq is een jong Amsterdams IT-bedrijf van ondernemer Ali Niknam. Hij test momenteel een zelf ontwikkelde betalingsdienst onder 1.000 proefgebruikers. Het gaat vooralsnog om een mobiele betaalapp die gericht is op jongeren. 

Na de proef kan elke consument een betaalrekening openen, bedrijven volgen later. Dit meldt het Financieele Dagblad

Bunq heeft bankvergunning 

Bunq zal geen traditionele bank worden, geld lenen is niet mogelijk. Niknam zegt dat hij ook geen mensen uit het bankwezen in dienst wil nemen. Wel heeft Bunq een officiële bankvergunning gekregen van De Nederlandsche Bank. 

Daarmee valt het onder het depositogarantiestelsel. Dat wil zeggen dat je geld bij deze bank tot €100.000 is gegarandeerd. 

De laatste nieuwe bank in Nederland was DSB in 2005. Drie jaar geleden zagen we de geboorte van Knab, maar dat is een dochter van Aegon. 

Rekening splitsen 

De Bunq-app wordt momenteel getest op iOS en Android. Een van de bijzonderheden is dat je een rekening na bijvoorbeeld een avondje stappen met meerdere Bunq-gebruikers kunt splitsen. Betalingen worden gedaan met een vingerafdruk of een selfie.  

Een account en rekening openen bij Bunq is gratis. De bank vraagt €9 voor een pasje en 4 cent per pinbetaling. Geld opnemen kost €0,80. 

(door Ton Hermans, 30 september 2015