Ook Volksbank belooft: geen negatieve spaarrente

Ton Hermans

03/12/2019

Na ABN Amro belooft ook de Volksbank gewone spaarders niet te zullen belasten met een negatieve rente. Onder de Volksbank vallen alle spaarrekeningen van SNS, ASN Bank en Regiobank.

De Volksbankgroep zegt in oktober en november een peiling te hebben gehouden onder drieduizend van zijn eigen klanten. En die zijn duidelijk: een negatieve rente is onaanvaardbaar.

"Negatieve rente druist in tegen de sterke Nederlandse spaarmentaliteit. Het is ons met de paplepel ingegoten dat sparen loont, en dit is door de Nederlandse banken jarenlang gestimuleerd", zo citeert de Volksbank zijn klanten vandaag in een persbericht.

Negatieve rente voelt als een straf in plaats van een beloning. Dit terwijl banken profiteren van het spaargeld en gewoon winst maken, zo is de mening van de meeste consumenten.

Positieve rente blijft tot "buffer" van 25.000 euro

Uit het onderzoek concludeert de bank ook dat particulieren een spaarrekening vooral nodig hebben om een financiële buffer op te kunnen aanhouden. Daarbij zou een bedrag van 25.000 euro altijd gevrijwaard moeten blijven van kosten, vindt de bank zelf.

Concreet belooft de Volksbank dat komend jaar op particulier spaargeld tot 25.000 euro minimaal 0,01% rente blijft bestaan. Voor saldi tot 100.000 euro zegt de bank "niet van plan te zijn de rente beneden nul procent te brengen" in 2020.

De situatie zal elk jaar opnieuw worden beoordeeld. "Het uitgangspunt is en blijft het ontzien van de gewone spaarder", aldus de bankgroep.

Volksbank volgt ABN Amro

ABN Amro kwam drie weken geleden met een vergelijkbare maar iets ruimere belofte. De bank zegt "de komende jaren" geen negatieve spaarrente te zullen doorvoeren voor gewone spaarders met een saldo tot 100.000 euro. Dat gaat op voor 95% van de klanten van ABN Amro.

ING en Rabobank hebben nog geen beloftes gedaan over negatieve rente.

(door Ton Hermans, Bankenvergelijking, 3 december 2019)


Bekijk hier de spaarrekeningen met de hoogste rente.

Lees ook: Wacht niet op negatieve spaarrente (tips)

Welke banken hebben negatieve spaarrente?