Oppassen met IBAN-omnummerdiensten
Websites die uw oude bankrekeningnummer omzetten naar IBAN zijn populair, maar kunnen gevaarlijk zijn.
De Nederlandse banken zijn sinds 1 april gestopt met de IBAN BIC Service. Een webpagina die uw nieuwe, lange IBAN-nummer toont wanneer u het oude bankrekeningnummer intikt. Door de stopzetting duikt nu de ene na de andere commerciële omnummerdienst op. Mede hierom komt de officiële omrekentool over enkele weken weer terug. Vanaf half juni kunt u deze weer vinden op Overopiban.nl.
Kans op fraude
De banken waarschuwen dat gebruikmaken van alternatieve diensten op eigen risico is. Er kunnen immers kwaadaardige websites tussen zitten die uw oude nummer onjuist omzetten. De slimste boeven zorgen ervoor dat hun bankrekeningnummer dan sterk op het ingevoerde nummer lijkt, zodat u ongemerkt een verkeerd IBAN-nummer gebruikt.
"Consument moet IBAN kennen"
De officiële omnummerdienst van de Nederlandse Vereniging van Banken en Betaalvereniging Nederland is uit de lucht gehaald vanwege de hoge kosten die de website met zich meebracht. Ook vinden de verenigingen dat iedereen intussen moet weten wat zijn IBAN-nummer is.
Het Maatschappelijk Overleg Betalingsverkeer denkt dat veel consumenten nog niet zover zijn, en heeft de banken gevraagd de dienst opnieuw beschikbaar te maken. Het MOB is een brancheorganisatie die wordt voorgezeten door de Nederlandsche Bank.
Nieuwe betaalpasjes
IBAN staat voor International Bank Account Number en is ingevoerd om betalingen binnen Europa te vergemakkelijken. U kunt dit lange, 18-cijferige rekeningnummer onder meer vinden op uw rekeningafschriften en op uw bankpas. Het maatschappelijk overleg heeft de banken ook gevraagd de uitrol van de nieuwe betaalpassen met IBAN-nummer sneller af te ronden.
(door Ton Hermans, vrijdag 22 mei 2015)