Sparen in het buitenland via Binck: een eerste indruk

(Let op: dit is een oud artikel. Binck is inmiddels overgenomen door Saxo Bank en biedt geen spaarproducten meer aan.)

Sparen in het buitenland kan sinds deze maand via Binck. Hoe gaat dat in zijn werk? En hoe veilig is het?

Spaarrentes kunnen in het buitenland soms veel beter zijn dan in Nederland. Maar je geld binnen de landsgrenzen houden voelt waarschijnlijk een stuk veiliger.

Zeker na het Icesavedebacle van 2008, waarbij meer dan 100.000 Nederlandse spaarders de dupe werden van de teloorgang van een IJslandse bank.

Er is nu echter een interessante tussenweg. Via Binck, de bekendste Nederlandse beleggersbank, kun je indirect sparen bij een paar Midden-Europese banken met aardige rentes.

Je moet je spaargeld dan voor een langere periode vastzetten: minstens 6 maanden en maximaal 5 jaar. Daar staat een vaste rente tegenover. Je weet dus vooraf precies wat er zal worden bijgeschreven op de spaarrekening.

Met Binck Sparen, zoals het nieuwe product heet, krijg je op dit moment bijvoorbeeld 1,92% rente wanneer je je spaargeld 5 jaar vastzet.

Bij een Nederlandse spaarbank levert dat nu hooguit 1,45% op, bijna een half procentpunt minder. Bij Rabobank zelfs maar 0,15%, oftewel zo goed als niets.

Binck Sparen: hoe werkt het?

Voor jou als internationaal spaarder verloopt eigenlijk alles via Binck. Je opent eerst een gratis Binck-spaarrekening, bijvoorbeeld via bankenvergelijking.nl. Hier stort je je spaargeld op. Dat moet gebeuren vanaf je gewone bankrekening.

Vanuit je Binck-account kun je dat geld vervolgens verdelen over verschillende deposito's van Europese banken die je te zien krijgt. Deze depositorekeningen open je niet zelf, dat zal Binck voor je doen.

In één overzicht zie je momenteel 12 aangeboden deposito’s met bijhorende rentes. Je mag er meerdere tegelijk kiezen, zodat je verschillende looptijden kunt aanhouden.

Heb je bijvoorbeeld 15.000 euro uit je spaarpot gevist en bij Binck geparkeerd, dan zou je dus 12.000 euro in een deposito van 3 jaar kunnen stoppen bij Europese spaarbank A en 3.000 euro voor 1 jaar bij spaarbank B.

Let op, bij sommige deposito's kan een minimuminleg gelden van bijvoorbeeld 5.000 euro.

Tijdens het sparen kijk je mee via een speciale app. Na het verstrijken van de looptijd verschijnt je inleg vanzelf terug op de Binck-rekening, mét rente. Binck regelt ook dit helemaal voor je, kosteloos.

Ook alle deposito’s worden gratis geopend. Binck Sparen brengt alleen kosten met zich mee als je vóór het einde van een looptijd je inleg (of een deel daarvan) terug zou willen.

Bij welke Europese banken spaar je dan?

Binck kiest zelf de banken waar je bij kunt sparen. Deposito’s openen kan in eerste instantie bij twee Midden-Europese banken: het Tsjechische J&T Banka en de Oostenrijkse Euram Bank.

Dit zijn kleine maar stevige banken die je geld graag willen beheren en daar een relatief hoge vergoeding tegenover stellen. Binck gaat nog meer van dit soort renteaanbieders toevoegen, maar om te beginnen zijn er deze twee spaarbanken.

Technisch gezien werkt Binck samen met het bedrijf Raisin, een online spaarplatform uit Duitsland dat internationaal sparen makkelijker wil maken. De internationale overdracht van je geld naar de buitenlandse banken wordt geregeld door weer een andere partij: de Duitse MHB-Bank.

In de praktijk heb je weinig te maken met deze Duitse deelnemers. Je tekent wel een overeenkomst met ze, maar alles verloopt zoals gezegd via je Binck-account.

Is het veilig?

Mocht een van de Europese spaarbanken omvallen, dan is er nog geen man overboord. Je geld is net als in Nederland gegarandeerd tot 100.000 euro, per bank. Binck doet alleen zaken met banken in eurolanden die hetzelfde garantiestelsel hebben.

Er zijn wel twee dingen waar je goed op moet letten. Allereerst: breng nooit meer dan 100.000 euro onder bij één buitenlandse bank. Zorg ervoor dat je over meerdere banken spreidt, dan is de kans op een catastrofale verdwijning van al je spaargeld klein.

De tweede kanttekening is eigenlijk het enige potentiële nadeel van Binck Sparen. Gaat het echt volledig mis met zo’n Tsjechische of Oostenrijkse bank, dan moet je bij de toezichthouder van dat land aankloppen voor je geld.

Kort gezegd, gaat Euram Bank failliet, dan claim je bij de centrale bank van Oostenrijk je garantie, niet bij De Nederlandsche Bank.

Maar het goede nieuws is dat Binck daarin zal bemiddelen, zo zegt een woordvoerder in het Financieele Dagblad. Je krijgt dus hulp in zo'n rampscenario.

Het geld dat op de Binck-rekening staat, valt altijd gewoon onder het Nederlandse garantiestelsel.

Wat moet je verder weten?

Binck Sparen lijkt ons een prima product voor wie bereid is om met een deel van zijn spaarvermogen te profiteren van hogere buitenlandse rentes. Dat gaat erg gemakkelijk in één account en met één duidelijk overzicht.

Omdat alles via Binck verloopt, heb je geen ongemakken zoals onbegrijpelijke buitenlandse correspondentie.

Je bent je er wel van bewust dat je geld in het buitenland verblijft. Maar je kunt dit spreiden over meerdere banken. Dat zijn er nu nog twee, in de toekomst worden dit er meer.

Een betaalrekening of ander product bij Binck openen is tot slot niet nodig.

(door Ton Hermans, Bankenvergelijking, 22 februari 2018)

Update:

Na een jaar biedt Binck dit product niet langer aan. Volgens het bedrijf omdat Binck Sparen niet langer binnen de strategie van de onderneming past. Sommige links in dit artikel zijn om deze reden verwijderd.

(update februari 2019)