Test: De goedkoopste banken voor wie vaak contant geld opneemt

Ton Hermans

18/04/2023

Als je altijd vrij en zonder bijkomende kosten contant geld wilt kunnen opnemen, dan kan je het beste een bankrekening hebben bij SNS, ASN Bank, Regiobank (de drie Volksbank-merken), Knab of Triodos. Dit blijkt uit een vergelijkend onderzoek van Bankenvergelijking.nl.  

We bekeken in totaal 20 populaire betaalpakketten van zowel traditionele als nieuwe banken en vergeleken de kosten van contant geld opnemen met je pinpas binnen Nederland in vijf voorbeelden, uiteenlopend van maandelijks heel weinig cash pinnen tot maandelijks heel veel. 

Hieruit blijkt dat dit bij de banken van de Volksbank (SNS, ASN en Regiobank) in alle gevallen nog gratis is – zoals de meeste consumenten dat gewend zijn. Dat wil dus zeggen dat er geen opnamekosten van je rekening af gaan. Het is ook altijd kosteloos voor klanten van Knab en Triodos, banken die niet eens eigen geldautomaten hebben. 

Neem je bij een van bovengenoemde banken bijvoorbeeld 200 euro op, dan gaat er ook precies 200 euro van je bankrekening af, niet meer. Bij alle andere banken kán eurobiljetten opnemen uit een geldautomaat wel extra kosten met zich meebrengen.  

Cash pinnen was altijd gratis, maar sinds 1 à 2 jaar is dit niet altijd meer het geval. Voor veel consumenten leidt dat tot onduidelijkheid. Daarom peilde Bankenvergelijking de huidige stand van zaken (meetmoment: april 2023). 

De drie grote banken: soms wel, soms geen extra kosten 

Ook bij de drie grote Nederlandse banken is het nog altijd mogelijk om kosteloos cash te pinnen. Maar dan moet je aan bepaalde voorwaarden voldoen. 

Als klant van Rabobank neem je bijvoorbeeld nog zonder extra kosten euro's op als je dat via een gele Geldmaat doet. Kies je een andere geldautomaat, dan is dat alleen gratis voor wie het duurdere Totaalpakket heeft afgesloten.  

Bij ABN Amro brengt contant geld pinnen pas kosten met zich mee wanneer je binnen één jaar meer dan 17.500 euro opneemt. Er zijn blijkbaar mensen die dat doen. Over die toch vrij hoge drempel zou je bijvoorbeeld heen kunnen gaan als je gewend bent om het grootste deel van je maandloon op te nemen in cash.  

Bij ING tot slot betaal je alleen kosten wanneer je het allergoedkoopste bankpakket hebt afgesloten. 

Cash pinnen relatief duur bij nieuwe digitale banken 

Cash pinnen is over het algemeen het duurst bij de fintechs of neobanken. Logisch, het zijn per slot van rekening puur digitale banken. Toch rekenen ze niet allemaal dezelfde kosten, de verschillen zijn groot. 

Wie bijvoorbeeld elke maand drie keer 100 euro opneemt, is daar na een jaar 72 euro aan kwijt bij Revolut, maar bij Openbank helemaal niets. Dit terwijl beide banken een gratis rekening bieden waar deze kosten voor gelden. Met het goedkoopste pakket van Bunq zou je dan 35,64 euro kwijt zijn over een heel jaar. Dat is ongeveer evenveel als de pakketprijs zelf (35,88 euro per jaar). 

De pinkosten kunnen bij de digitale banken flink oplopen naarmate er meer of vaker wordt opgenomen. Tot wel 480 euro voor wie bijvoorbeeld tien keer per maand 200 euro zou opnemen bij Revolut.  

Deze oplopende kosten bij neobanken kun je voorkomen door een premiumpakket af te sluiten. Deze zijn echter meestal fors duurder dan een gewone bankrekening. Digitale banken als N26 en Revolut zijn juist interessant omdat de basisrekening gratis is. 

Voor de neobanken geldt dat cash pinnen het goedkoopst is bij Openbank, zo blijkt uit het ons onderzoek. Zou je bij deze bank vijf keer per maand 200 euro opnemen, dan is dat nog altijd zonder extra kosten. Dit terwijl de bankrekening ook gratis is. 

Welke banken raden wij aan? 

De redactie van Bankenvergelijking vindt dat je als klant van een bank gebaat bent bij duidelijkheid. De meeste consumenten hebben een hekel aan onverwachte kosten. Ze onthouden ook simpelweg niet wat contant geld pinnen kost, ook al staat dat correct vermeld in productvoorwaarden of op de website van de bank. 

Daarom heeft de redactie een voorkeur voor de aanpak van Knab en Triodos. Bij deze banken betaal je elke maand een duidelijk, afgerond all-intarief voor al je bankzaken, inclusief geld opnemen. 

Ook is het natuurlijk prettig dat contant geld opnemen nog ‘gewoon’ gratis is bij alle Volksbank-dochters, hoewel dit uiteraard kan veranderen. SNS en ASN Bank passen echter minder vaak hun tarieven aan dan de drie grote banken.  

Zoek je een digitale bank en wil je hier toch contant geld bij kunnen opnemen, kies dan voor Openbank. 

Het volledige onderzoeksverslag met de kosten per bank in vijf voorbeelden vind je in het artikel Wat kost contant geld opnemen? 

Let op: de kosten voor pinnen in het buitenland kunnen heel anders kunnen uitpakken. Dat is in deze vergelijking niet onderzocht. 

(Redactie Bankenvergelijking, 18 april 2023; Foto: Shutterstock

 

Lees ook: