Trap niet in valse sms'jes van banken

Smishing wil zeggen dat je een valse sms ontvangt op je telefoon. Het berichtje lijkt afkomstig van de bank of een andere bekende instelling, maar is in werkelijkheid gestuurd door een boef.

Deze boef bootst de bank na. De 'bank' zegt bijvoorbeeld dat er binnenkort een groot bedrag van je rekening zal worden afgeschreven. Wil je dat voorkomen, dan moet je op de link in het bericht klikken.

Als je dat doet, kom je op een website waar je moet inloggen met je bankgegevens. Dit is uiteraard een valse website.

Geen enkele bank stuurt zulke sms'jes, dus er zit altijd een oplichter achter die jouw bankgegevens probeert te bemachtigen.

Mogelijk wordt een bank genoemd waarvan je niet eens klant bent. Maar toch kan bij iedereen de twijfel toeslaan. Je zou je namelijk kunnen afvragen of je partner misschien een nieuwe rekening heeft geopend.

Aantal valse sms'jes verdubbeld

Volgens Betaalvereniging Nederland neemt deze vorm van oplichting flink toe. In september 2019 kwamen er bij de Nederlandse banken zo'n 15.000 meldingen over valse sms'en binnen. Dat is een verdubbeling sinds begin van het jaar.

Het is ook meer dan een kwart van het totale aantal phishingmeldingen bij banken, dat overigens al maanden op hetzelfde niveau ligt. Smishing is dus de favoriete verleidingstruc van het boevengilde op dit moment.

De vereniging schat dat er maandelijks een half miljoen à 1 miljoen valse berichten namens banken worden verstuurd. Ook andere instellingen zoals de Belastingdienst en DigiD worden nagebootst.

Hoe herken je smishing?

De berichtjes komen onverwacht binnen en zijn meestal dwingend. Er wordt gevraagd actie te ondernemen tegen naderend onheil, zoals een grote afschrijving. Of je moet heel snel je bankpasje vervangen, anders is het niet meer geldig.

Echte banken sturen dergelijke waarschuwingen niet via sms.

Wat moet je doen?

Krijg je zo'n sms binnen, klik dan niet op de link maar stuur het bericht door naar de bank die wordt nagebootst, inclusief de gevaarlijke link. Deze bank kan zijn klanten dan waarschuwen en de valse website laten blokkeren. Daarna kun je de sms het beste verwijderen.

Wil je dit soorten berichten nooit ontvangen, dan kun je dat instellen op je telefoon. Hier zijn twee manieren voor.

Bij sommige telefoons is het mogelijk om sms'jes die websitelinks bevatten te blokkeren. Kan dat niet met jouw telefoon, kijk dan of het mogelijk is om sms'jes van onbekende afzenders automatisch apart te zetten.

Twijfel je over een link, controleer deze dan op de website www.checkjelinkje.nl.

Heb je op de valse link geklikt en ingelogd, dan ben je slachtoffer geworden. Bel dan zo snel mogelijk je bank.

(door Ton Hermans, Bankenvergelijking, 10 oktober 2019; Bron: Betaalvereniging Nederland)