De acceptgiro verdwijnt – dit komt ervoor in de plaats

Ton Hermans

20/12/2022

In 2023 komt er een einde aan de acceptgiro. Vanaf maart versturen banken ze niet meer en vanaf 1 juni kun je er definitief niet meer mee betalen.

Currence, het bedrijf achter de acceptgiro’s, stopt met de productie ervan omdat ze, zo zegt de fabrikant, steeds minder worden gebruikt. Negen van de tien mensen die een acceptgiro ontvangen, betalen deze uiteindelijk digitaal, via internetbankieren of de mobiele bankapp.

Dat maakt het voor banken en voor bedrijven die acceptgiro’s versturen steeds duurder om de gele, vooraf ingevulde betaalkaart te blijven hanteren.

Met papiertje betalen blijft mogelijk

Toch zijn er nog veel mensen, vooral senioren, die gewend zijn om met de papieren kaart te betalen en dat het liefst ook zouden willen blijven doen. Niet iedereen kan of wil zijn geldzaken doen via een mobiele telefoon of computer.

Voor hen en voor leveranciers die veel ouderen als klant hebben, zoals postorderbedrijven, komt er een alternatief dat ook nog steeds van papier is: de zogenaamde betaalinstructie.

Dit is geen voorbedrukte kaart met een kartelrandje en kleurtje zoals de acceptgiro, maar een gewoon velletje papier waarop betaalgegevens staan voorbedrukt en dat werkt als een soort overschrijfformulier.

Voor het bedrijf dat de Betaalinstructie stuurt, is er een sjabloon beschikbaar dat je kunt openen en bewerken in Word, de tekstverwerkingssoftware van Microsoft. Het bedrijf kan zelf een eigen sjabloon creëren waarop alle bedrijfsgegevens al staan ingevuld. Een printje hiervan wordt meegestuurd met het bestelde product.

De klant die de betaalinstructie ontvangt, kan vervolgens het formulier controleren, verder invullen en ondertekenen en naar zijn bank opsturen. De bank heeft daar nog steeds speciale enveloppen voor. Voor de enveloppen moet je meestal wel betalen.

Meer informatie over hoe dit precies werkt, kun je vinden bij de Betaalvereniging Nederland.

Er zijn natuurlijk ook nog andere betaalmethoden waar je als consument op kunt overstappen. Zoals de eenmalige incasso of een betaalverzoek via e-mail. Bedrijven en banken zullen hun klanten hier ook steeds op attenderen, zodat er bij het bankieren steeds minder gebruik wordt gemaakt van papier.

(door Ton Hermans, Bankenvergelijking, 20 december 2022; Foto: Shutterstock)

Lees ook:

» Bij welke bank krijg je nog papier?
» Kan ik nog bankieren zonder app?
» Bij welke bank kan ik contant geld storten?