bankenvergelijking.nl

 Kan ik ook bankieren zonder app?Kan ik ook bankieren zonder app?

Niet iedereen wil bankieren op een mobiele telefoon. Misschien vind je dat onhandig, lijkt het je niet veilig of bezit je geen geschikt toestel. Of je wilt gewoon bankieren zoals je gewend bent: achter je computer.

Dat laatste kan nog gewoon bij de meeste traditionele banken. Je bent niet verplicht om de app te gebruiken bij ABN Amro, Knab, Rabobank, Triodos en de Volksbank (ASN Bank, SNS, Regiobank).

App nodig bij ING

Alleen bij ING moet je betaalopdrachten bevestigen met de ING-app op je telefoon of tablet. Dat ging voorheen met een lijstje beveiligingscodes, de zogenaamde TAN-codes. Maar daar heeft de bank afscheid van genomen. Je moet bij ING dus zowel internetbankieren (met Mijn ING) als mobiel bankieren.

Heb je geen telefoon of tablet? Dan kun je in de loop van 2019 om de ING Scanner vragen, een los apparaatje waarmee je een kleurencode op je computerscherm moet scannen om een betaalopdracht te bevestigen. Deze is naar verwachting vanaf het voorjaar beschikbaar.

Digitale banken: alleen bij Knab kan het zonder app

Wil je een (gratis) bankrekening openen bij een onlinebank zoals N26, Revolut, Bunq of Moneyou, dan ontkom je niet aan een app. Soms moet je deze zelfs eerst downloaden om de rekening te kunnen openen. Je hebt er dus ook altijd een mobiele telefoon voor nodig.

Dit geldt niet voor Knab, een bank die ook alleen maar online bestaat. Je bankiert bij Knab probleemloos op je pc of laptop.

Maar bij een internationale mobiele bank als N26 is je rekening gekoppeld aan je telefoon, als een soort identificatie. Al is het wel mogelijk om bij deze Duitse bank óók op je computer in te loggen.

Bij Bunq komt het woord internetbankieren niet eens voor in de productvoorwaarden. Voor alle digitale banken geldt dat hun bankrekeningen speciaal zijn ontworpen voor de mobiel, en vooral ook voor jongeren. Veel functies van traditionele bankrekeningen ontbreken helaas.

Bij welke bankrekeningen is een app niet verplicht?

Particuliere betaalrekeningen waarbij je niet verplicht bent om gebruik te maken van een app of mobiele telefoon zijn:

Klik op de betaalrekening voor een review.

(door Ton Hermans, Bankenvergelijking, 24 januari 2019)