Wat kun je allemaal met N26?

José Mast

08/05/2019

Als je goedkoop wilt bankieren op je mobiele telefoon, is N26 een logische keuze. Je hebt dan een volwaardige, gratis betaalrekening met veel extra’s, zoals een veelzijdige app en gratis betalen in vreemde valuta. Maar je moet het wel zonder Nederlandstalige informatie stellen.

N26 is een Duitse digitale bank die is gespecialiseerd in mobiel bankieren. De app van N26 heeft dan ook veel extraatjes.

Zo krijg je een melding bij iedere af- of bijschrijving en je kunt er makkelijk betaalverzoeken mee sturen. Stel ook limieten in voor je betalingen, waarmee je de kans op misbruik beperkt. Je kunt zelfs je pincode veranderen in de app.

Ook kun je via de app vragen stellen in de chat. Daarvoor is het wel noodzakelijk dat je een vreemde taal spreekt. In de chat kun je met Engels, Frans, Duits, Spaans en Italiaans terecht.

Mastercard en Maestrocard

Bij de gratis betaalrekening van N26 krijg je een virtuele Mastercard-debitcard. Daarmee kun je betalen met je smartphone, via Apple Pay of Google Pay. Dat werkt overal waar je contactloos kunt betalen.

Wil je graag een echt pasje, dan kun je tegen betaling van 10 euro verzendkosten een debit-Mastercard of een Maestrocard aanvragen. Allebei kan ook.

Contant geld ophalen in euro’s is gratis tot een maximum van vijf opnames per maand.

Als je minimaal 100 euro op je rekening hebt staan, kun je ook een Maestrocard aanvragen. Die is in Nederland beter geaccepteerd (overal waar je het Maestrologo ziet). Geld uit de geldautomaat halen met een Maestrocard kost echter altijd 2 euro.

Betalen in vreemde valuta

Moet je wel eens geld overmaken in Amerikaanse dollars, Britse ponden of andere vreemde valuta? Dan heeft een betaalrekening van N26 een heel groot voordeel. Je kunt er zonder koersopslag in 19 valuta mee betalen. N26 maakt daarvoor gebruik van Transferwise.

Via de app kun je ook je Mastercard of Maestrocard geschikt maken voor betalingen in een andere muntsoort. Vervolgens kun je in het buitenland in deze muntsoort betalen, eveneens zonder wisselkoersopslag.

Geld ophalen bij een geldautomaat in vreemde valuta kost wel 1,7 procent van de opname. Doe je dat met de Maestrocard, dan komt daar nog 2 euro bij.

Overzicht bewaren

De app van N26 biedt veel mogelijkheden om grip te houden op je uitgaven. De app brengt betalingen onder in categorieën, zoals ATM, Bars & Restaurants en Shopping.

Je kunt betalingen ook zelf in de juiste categorie onderbrengen. Met zelfgekozen hashtags kun je nog meer onderscheid of juist overeenkomsten aanbrengen tussen je transacties.

Internetbankieren

N26 is gemaakt voor smartphones, maar werkt ook in een webapp op een computer. Zo kun je ook makkelijk je transacties downloaden, bijvoorbeeld om ze te gebruiken in je boekhouding.

Daarvoor is een computer trouwens niet noodzakelijk. Ook op je mobiel kun je de gegevens downloaden.

Extra accounts aanmaken

Naast je hoofdaccount kun je twee aanvullende accounts maken. N26 noemt dit spaces. Zo kun je een space maken waarop je geld reserveert voor je vakantie.

Af- en bijschrijvingen van spaces worden ook getoond in je hoofdaccount. Betalen met je Master- of Maestrocard kan alleen vanaf je hoofdaccount.

Aanspraak maken op garantie

Het saldo op je N26-bankrekening valt onder het Duitse depositogarantiestelsel. Dit is net zo goed als het Nederlandse garantiestelsel. Rekeninghouders krijgen tot maximaal 100.000 euro vergoed als de bank failliet zou gaan.

Verzekeren (tegen betaling)

Je kunt je gratis account uitbreiden met een reisverzekering, aankoopverzekering en een verzekering tegen diefstal van pas gehaald contant geld. Dit pakket heet N26 You en kost 9,90 euro per maand.

Bovendien kun je hiermee ook in het buitenland kosteloos vreemde valuta opnemen bij een betaalautomaat. Een betaald account geeft recht op 10 spaces (extra accounts).


Wat kun je níet met N26?

Enkele dingen zijn helaas niet mogelijk met deze bankrekening.

Een creditcard gebruiken of rood staan

Je kunt de rekening alleen combineren met een debitcard. Kom je per ongeluk toch in de min te staan, dan moet je dit onmiddellijk aanvullen. De herinneringen die je hierover krijgt van N26 kosten 3 euro per keer.

Met iDeal betalen

Je kunt de N26 Mastercard wel gebruiken voor online aankopen. De betaling gaat dan direct van je betaalrekening af. Betalen met iDeal kan vooralsnog niet.

Een gezamenlijke rekening openen

De gezamenlijke rekening van N26 heet Shared Spaces. Je hebt daarvoor N26 You nodig en die is niet gratis. Met N26 You kun je een space aanmaken om te delen met maximaal 10 anderen. Zij hebben wel een N26-account nodig, maar dat mag ook de gratis versie zijn. Bij Shared Spaces krijgt alleen de hoofdrekeninghouder een betaalpas.

Contant geld storten

N26 heeft geen kantoren waar je met contant geld terechtkunt.

Klagen bij Kifid

Omdat N26 een Duitse bank is, zul je je ook tot Duitse instanties moeten wenden met een eventuele klacht.

Vragen stellen in het Nederlands

De bankrekening is tot slot volledig Engelstalig.

Heb je interesse in een betaalrekening van N26? Lees dan ook deze reviews van N26 Bankrekening, N26 You Bankrekening en N26 Gezamenlijke rekening en vraag de rekening direct aan. Sinds juni 2019 is ook N26 Metal, het meest luxe pakket, verkrijgbaar in Nederland.

(door José Mast, Bankenvergelijking, 8 mei 2019. Laatste update: 24 februari 2021.)

Update 1 november 2021:

N26 heeft helaas een wachtlijst voor nieuwe klanten uit Nederland. Dit betekent dat een nieuwe rekening openen lang kan duren of tijdelijk niet mogelijk is.

De reden voor de klantenstop is dat N26 zijn klanten beter moet controleren van de Duitse toezichthouder. De bank mag maximaal 50.000 nieuwe klanten per maand aannemen.