Wat zijn instant payments, en welke banken hebben ze?

Bij een instant payment staat een gewone overboeking binnen vijf seconden op de rekening van de ontvanger. Ook als deze bij een andere bank zit dan jij.

Hiervoor hoef je niets te doen. Een normale overboeking tijdens het internetbankieren of mobiel bankieren wordt vanzelf een instant payment, ook wel flitstransactie of realtime betalen genoemd.


Welke banken hebben dit?

Jij en de ontvanger moeten wel bij een van de zeven banken zitten die dit nieuwe systeem hanteren.

Instant payments worden al sinds begin dit jaar geleidelijk aan ingevoerd voor alle klanten van ING, ABN Amro, Rabobank, SNS, ASN Bank, Regiobank en Knab.

Naar verwachting is deze zomer elke elektronische overboeking tussen deze banken zo'n instant payment.

De vijf seconden overboektijd gelden altijd, ook 's nachts en in het weekend en op feestdagen.


Moet ik me hiervoor aanmelden?

Als bankklant hoef je je hier niet apart voor aan te melden, ook de ontvanger niet. Je wordt automatisch aangesloten op het systeem, mits je een betaalrekening hebt bij een van de genoemde banken.


Waar zijn instant payments handig voor?

Natuurlijk is het voor iedereen prettig als geld meteen op de rekening staat zodra het wordt betaald. Zitten de betaler en de ontvanger bij dezelfde bank, dan ben je dat al gewend.

Instant payments gelden ook voor betalingen tussen verschillende banken.

Ze kunnen bijvoorbeeld handig zijn als je een tweedehands fiets wil overnemen van iemand anders. Je hoeft geen contant geld meer mee te nemen, want koper en verkoper kunnen mobiel afrekenen en de betaling ter plekke controleren.

Het geld dat de ontvanger binnenkrijgt, kan ook meteen worden gebruikt voor een andere betaling.

Instant payments gelden voor alle bedragen groot en klein. Wel voorlopig alleen in euro's en ook alleen enkelvoudige betalingen. Voor een internationale betaling geldt een maximum van 15.000 euro.


Waarom zijn er nu pas instant payments?

Als je geld overmaakt van de ene naar de andere bank, wordt dit verwerkt door een aparte, onzichtbare instelling. Dit verwerkingsinstituut verzamelt en sorteert alle betalingen van één dag en zorgt ervoor dat banken het totaal onderling kunnen afrekenen.

Zo'n instituut werkt niet altijd, bijvoorbeeld niet in het weekend. En het moet betalingen binnen hebben voor een bepaald tijdstip, net als een webwinkel je bestelling graag op tijd heeft.

Instant payments is een nieuw systeem waarbij dit proces sneller gaat en wél continu doorloopt.


En de andere Nederlandse banken?

De verwachting is dat meer banken mee gaan doen. Triodos Bank hoopt dit vóór het eind van het jaar ook aan te bieden.

Bunq doet in principe ook al mee, maar is op dit moment nog een wat gekke uitzondering.

Bij deze digitale bank werken instant payments alleen intern en tussen rekeningen van Bunq en ABN Amro. Dit komt doordat Bunq is aangesloten bij een andere verwerker waar ABN Amro toevallig ook bij zit, maar de overige banken niet.

Ook buitenlandse banken binnen de SEPA-zone kunnen zich aansluiten. Geen enkele bank is dit echter verplicht.


Kleven er ook nadelen aan instant payments?

Ja, kanttekeningen zijn er. Het is in principe mogelijk dat jouw bank er kosten voor gaat rekenen, dat mag. Vraag dit even na.

Een ander nadeel is dat je een betaling niet kunt herroepen. Wil je dit wel kunnen doen, dan is het misschien slimmer om op een andere manier af te rekenen, bijvoorbeeld met een creditcard.

Tot slot kun je niet kiezen voor een instant payment, het is geen optie. Als je een bedrag elekronisch overboekt, is dat automatisch een instant payment.


Meer info

Wil je nog iets anders weten over instant payments, kijk dan bij de veelgestelde vragen van Betaalvereniging Nederland.

Ben je benieuwd welke internationale banken meedoen, volg dan deze lijst die de Europese betaalvereniging bijhoudt.


(door Ton Hermans, Bankenvergelijking, 11 april 2019; foto: N26)