Drie bekende vormen van private banking

Als je wordt toegelaten bij een private bank, dan zijn er doorgaans drie diensten mogelijk:

1. Volledig vermogensbeheer (je geeft de bank een volmacht op basis van voorkeuren)

2. Adviserend beheer (de bank doet voorstellen, je moet steeds toestemming geven)

3. Je belegt eigenhandig

Volledig vermogensbeheer is de beste keuze als je geen tijd hebt voor beheer van je portefeuille. Adviserend beheer is interessant als je weinig tijd hebt, maar toch zelf de controle wilt behouden.

In de derde categorie, meestal bedoeld voor de vermogens onder 1 miljoen, beleg je eigenlijk zelf zonder direct contact met een vermogensbeheerder, maar met digitale hulpmiddelen en informatie van de bank. In het jargon heet dat execution only.

Deze variant is goedkoper en in opkomst door internetbankieren, maar rechtvaardigt de term private banking misschien niet meer. We spreken dan liever van personal banking. Let op, de banken maken geen eenduidig gebruik van deze termen.

Veel meer diensten

Private banking kan nog veel meer omvatten dan het bovenstaande. Bijvoorbeeld advies over belastingen, bedrijfsoverdracht of je nalatenschap (estate planning).

Private banking is dus geen vastomlijnd product, elke bank biedt zijn eigen mogelijkheden. Maar bovengenoemde drie beleggingsdiensten komen bij vrijwel alle private banks voor.

Lees verder: Wat kost private banking?

(bijgewerkt: november 2018)