bankenvergelijking.nl

 Wat kost private banking?Wat kost private banking?

De banken berekenen uiteenlopende kosten voor hun privatebankingdiensten.

Meestal is er sprake van een beheervergoeding: een percentage van uw ingelegde vermogen. Dit kan ook een vast bedrag per jaar zijn.  

Daarnaast kunnen er advies- en transactiekosten en een bewaarloon in rekening worden gebracht. De meeste private banks brengen deze kosten echter onder in één all-invergoeding. De tarieven hiervoor zijn altijd afhankelijk van de grootte van uw vermogen én van het risicoprofiel dat u kiest voor uw beleggingen. 

Vergelijken is lastig omdat elke bank andere diensten biedt én de kosten anders berekent.

Onderhandelen

Het is belangrijk om vooraf alle kosten goed in kaart te brengen vóór u met een private bank in zee gaat. U kunt natuurlijk altijd onderhandelen over deze tarieven. 

Reken erop dat beleggen via private banking u gemiddeld tussen de 2 en 3% van het vermogen dat u laat beheren kan kosten. Tel daar de 1,2% rendementsheffing van de fiscus nog bij op en u zit misschien al snel aan 4% kosten.  

Uiteraard moet u voldoende rendement op uw vermogen of investering halen om deze kosten te dekken. De rendementen zijn afhankelijk van het risico dat u neemt, en nooit gegarandeerd.

(bijgewerkt: juli 2015)