bankenvergelijking.nl
home Private Banking


Als je heel veel geld bezit, kun je dat individueel laten beheren door vermogensspecialisten bij de bank. Dat heet private banking. Bekijk de belangrijkste aanbieders in Nederland.

De bekendste private banks

Van Lanschot is de oudste private bank van Nederland.
Van Lanschot Bankiers: wie een half miljoen euro of meer belegt, krijgt een private banker. Het tarief hangt af van de intensiteit van het beleggingsadvies.
Min. inleg: 
€ 500.000,-
Triodos Bank wil ook maatschappelijk rendement voor u behalen.
Triodos Bank Private Banking: helpt mensen met minimaal 500.000 euro aan een goed rendement terwijl het vermogen bijdraagt aan een betere wereld.
Min. inleg: 
€ 500.000,-
ING Private Banking zet in op behoud en groei van uw vermogen.
ING Private Banking: voor klanten met een belegd vermogen van een half miljoen of een spaarvermogen van een miljoen euro.
Min. inleg: 
€ 500.000,-
Bij private banking van ABN Amro kunt u terecht met een vrij belegbaar vermogen van minimaal 1 miljoen euro.
ABN Amro MeesPierson: klanten met een besteedbaar vermogen van 500.000 of meer krijgen een team van specialisten tot hun beschikking.
Min. inleg: 
€ 500.000,-
Bij de Rabobank omvat private banking drie diensten: vermogensmanagement, vermogensadviezen en financiële planning.
Rabobank Private Banking: met een half miljoen euro kun je bij de Rabobank terecht voor exclusieve hulp bij beleggen.
Min. inleg: 
€ 500.000,-
InsingerGilissen Private Banking
InsingerGilissen: helpt klanten bij alle belangrijke financiële beslissingen, ook bij schenken, nalaten en geld uitlenen bijvoorbeeld.
 
Min. inleg: 
€ 1.000.000,-

Wat is private banking?

Bezit je veel geld, dan kun je dat laten beheren door een vermogensspecialist bij de bank. We spreken dan van private banking: exclusieve, individuele financiële dienstverlening voor welgestelde particulieren.

Bij private banking krijg je een eigen contactpersoon binnen de bank toegewezen. Hij kan je ook helpen met belastingzaken, bedrijfsovernames of je nalatenschap. Vaak wordt er een financieel plan opgesteld.

Voor wie?

Private banking is het oorspronkelijke bankieren. De eerste Europese banken beheerden de bezittingen van rijke families. Vroeger lieten de private bankers dan ook alleen multimiljonairs toe.

Vandaag is bij sommige aanbieders een vermogen van €250.000 al genoeg. Zelf beleggen bij een private bank kan inmiddels ook, dan is de drempel nog lager.

Door wie?

Het zijn vaak gespecialiseerde banken die zich toeleggen op private banking, zoals Van Lanschot in Nederland. Maar ook de grote nationale banken bieden deze dienst aan. Bekende internationale spelers zijn het Zwitserse UBS en Credit Suisse.

Drie belangrijke diensten

Private banking kan bij elke bank iets anders betekenen. Als je wordt toegelaten, dan zijn er doorgaans drie beleggingsdiensten mogelijk:

1. Volledig vermogensbeheer: je geeft de bank een volmacht op basis van voorkeuren
2. Adviserend beheer: de bank doet voorstellen, je moet steeds toestemming geven
3. Je belegt eigenhandig

Lees meer over de verschillen.
 

Wat kost private banking?

De banken berekenen uiteenlopende kosten voor hun diensten. Meestal is er sprake van een beheervergoeding: een percentage van je ingelegde vermogen. Dit kan ook een vast bedrag per jaar zijn.

Daarnaast kunnen er advies- en transactiekosten en een bewaarloon in rekening worden gebracht. De meeste private banks brengen deze kosten echter onder in één all-invergoeding.

De tarieven hiervoor zijn altijd afhankelijk van de grootte van het vermogen én van het risicoprofiel dat je kiest voor je beleggingen.

Lees meer over de kosten.