bankenvergelijking.nl
Home Private Banking

Als u heel veel geld bezit, kunt u dat laten beheren door vermogensspecialisten bij de bank. Dat heetprivate banking. Bekijk de belangrijkste aanbieders in Nederland.

De bekendste private banks

Van Lanschot is de oudste private bank van Nederland.
Van Lanschot Bankiers: u draagt het beleggen van uw vermogen volledig over, of neemt zelf beslissingen na advies. Helemaal zelf beleggen kan ook.
Min. inleg: 
€ 1.000,-
Triodos Bank wil ook maatschappelijk rendement voor u behalen.
Triodos Bank Private Banking: Triodos wil ook maatschappelijk rendement halen uit uw beleggingen. U krijgt duurzaam advies vanaf €500.000 vermogen.
Min. inleg: 
€ 500.000,-
ING Private Banking zet in op behoud en groei van uw vermogen.
ING Private Banking: beste private bank volgens Global Brands Magazine. Vanaf €75.000 vermogen is er personal banking. Private banking begint bij €500.000. 
Min. inleg: 
€ 75.000,-
Bij private banking van ABN Amro kunt u terecht met een vrij belegbaar vermogen van minimaal 1 miljoen euro.
ABN Amro MeesPierson: bij private banking van ABN Amro kunt u terecht als vermogend ondernemer, of als u uw familievermogen wilt beheren.
Min. inleg: 
€ 50.000,-
Online beleggen met Evi van Lanschot
Evi van Lanschot: online beleggen met persoonlijke hulp op afstand. Overleggen met een coach kan via videochat, telefoon of e-mail.
Min. inleg: 
€ 1.000,-

Wat is private banking?

Bezit u veel geld, dan kunt u dat laten beheren door een vermogensspecialist bij de bank. We spreken dan van private banking: exclusieve, individuele financiële dienstverlening voor welgestelde particulieren.

Bij private banking krijgt u een eigen contactpersoon binnen de bank toegewezen. Hij kan u ook helpen met belastingzaken, bedrijfsovernames of uw nalatenschap. Vaak wordt er een financieel plan opgesteld.

Voor wie?

Private banking is het oorspronkelijke bankieren. De eerste Europese banken beheerden de bezittingen van rijke families. Vroeger lieten de private bankers dan ook alleen multimiljonairs toe.

Vandaag is bij sommige aanbieders een vermogen van €250.000 al genoeg. Zelf beleggen bij een private bank kan inmiddels ook, dan is de drempel nog lager. Maar dan spreken we liever van personal banking.

Door wie?

Het zijn vaak gespecialiseerde banken die zich toeleggen op private banking, zoals Van Lanschot in Nederland. Maar ook de grote nationale banken bieden deze dienst aan. Bekende internationale spelers zijn het Zwitserse UBS en Credit Suisse.

Drie belangrijke diensten

Private banking kan bij elke bank iets anders betekenen. Wordt u toegelaten, dan zijn er doorgaans drie beleggingsdiensten mogelijk:

1. Volledig vermogensbeheer: u geeft de bank een volmacht op basis van uw voorkeuren
2. Adviserend beheer: de bank doet voorstellen, u moet steeds toestemming geven
3. U belegt eigenhandig

Lees meer over de verschillen.
 

Wat kost private banking?

De banken berekenen uiteenlopende kosten voor hun diensten. Meestal is er sprake van een beheervergoeding: een percentage van uw ingelegde vermogen. Dit kan ook een vast bedrag per jaar zijn.

Daarnaast kunnen er advies- en transactiekosten en een bewaarloon in rekening worden gebracht. De meeste private banks brengen deze kosten echter onder in één all-invergoeding.

De tarieven hiervoor zijn altijd afhankelijk van de grootte van uw vermogen én van het risicoprofiel dat u kiest voor uw beleggingen.

Lees meer over de kosten.