Wat kun je allemaal met Bunq Easymoney?

Met Bunq Easymoney, de betaalapp van onlinebank Bunq, kun je je geld verdelen over 25 verschillende potjes. Sinds kort krijg je ook 0,27 procent spaarrente over het saldo tot 10.000 euro.

Bovendien kun je zelf kiezen waarin de bank je je spaargeld investeert.

Bunq noemt de rente MassInterest en meldt trots dat het percentage 9 keer zo hoog is als bij andere banken. Dat klopt als je de lage rente van grootbanken als uitgangspunt neemt.

In vergelijking met sommige kleinere banken is 0,27 procent niets bijzonders, maar het is natuurlijk mooi meegenomen.

Over het saldo boven de 10.000 euro krijg je geen rente vergoed. Je ontvangt dus nooit meer dan 27 euro per jaar. De hoge rente compenseert niet de jaarlijkse kosten van 95,88 euro.

Maar voor dat geld krijg je wel veel mogelijkheden die andere banken niet bieden. In dit artikel noemen we de belangrijkste.

Keuzevrijheid

Bunq is een bank die je volledig via de app beheert. In deze app kun je nu ook kiezen voor verschillende bestemmingen voor je spaargeld. Een deel is ondergebracht bij de Europese Centrale Bank en in overheidsobligaties.

Voor een ander deel kun je kiezen voor Europese persoonlijke leningen, hypotheken, groene bedrijven, alle soorten Europese bedrijven of andere bankleningen. Je keuze heeft geen invloed op de hoogte van de rente.

Ook is altijd een saldo van 100.000 euro gegarandeerd door het depositogarantiestelsel.

25 rekeningen

Bunq Easymoney maakt het mogelijk om 25 rekeningen aan te houden voor verschillende doelen. Zo kun je zonder extra kosten een rekening maken voor auto- of ov-kosten, voor een vakantie, voor medische kosten en declaraties en nog veel meer.

Alle rekeningen hebben een eigen IBAN. Het maximum van 10.000 euro voor de rentevergoeding geldt voor alle rekeningen samen.

Rekeningen delen

Elke van de 25 rekeningen kun je delen met andere Bunq-gebruikers. Om een gezamenlijke rekening te openen, moeten de deelnemende rekeninghouders dus altijd eerst zelf een rekening openen.

Je kunt met zijn tweeën een rekening beheren, maar ook met zijn twintigen. Zo kunnen andere gebruikers heel makkelijk met hun eigen bankpas van jouw geld of van een gezamenlijk gevulde spaarpot inkopen doen.

Groepskorting

Een gezin kan goedkoper uit zijn door te kiezen voor Bunq Pack. Maximaal vier gebruikers van Bunq Easymoney kunnen hiermee hun rekeningen bundelen voor een totaalprijs van 19,99 euro per maand.

Facturen scannen

Krijg je een acceptgiro per post, dan hoef je deze niet over te tikken. Met de app kun je de factuur scannen. Bunq zet de betaalgegevens in een overschrijving, die je alleen nog moet controleren. Vervolgens kun je de betaling tot op de minuut nauwkeurig inplannen.

Betaalpassen

Bij Bunq Easymoney kun je kiezen voor drie bankpassen: Maestro-betaalpassen en/of Mastercard-debitcards (*). Een betaalpas kun je voor meer rekeningen gebruiken, ook voor een rekening die een ander met je heeft gedeeld.

Betalen in het buitenland

Bunq is een internationale bank. Reis je buiten de eurozone, dan kun je ter plekke geld opnemen tegen een gunstige wisselkoers. Je moet hiervoor alleen in de app de landeninstelling van je bankpas veranderen.

Dan geldt voor geldopnames de exchangerate van Mastercard, die ongeveer gelijk is aan de wisselkoers die banken elkaar onderling in rekening brengen. Voor overschrijvingen in andere valuta kun je in de app een account aanmaken voor Transferwise.

Moderne betaalmogelijkheden

Natuurlijk kun je met Bunq Easymoney ook contactloos betalen, zowel met de betaalpas als met je mobiele telefoon. Verder kun je betaalverzoeken sturen aan andere Bunq-gebruikers, e-mailadressen en telefoonnummers.


Wat kun je níet met Bunq Easymoney?

Een paar dingen zijn helaas zijn niet mogelijk met dit betaalpakket.

Een creditcard gebruiken of roodstaan

Je kunt alleen betaalpassen en debitcards aan de rekening koppelen. Hiermee kun je alleen betalen als er geld op de rekening staat.

Contant geld storten

Bunq heeft geen bankkantoren, dus je kunt ook geen contant geld op je rekening storten.

Telefonisch vragen stellen

Al het contact met Bunq verloopt via het Forum Together. Een deel van deze informatie is in het Nederlands, maar sommige antwoorden vind je alleen in het Engels.


Heb je interesse in Bunq Easymoney? Lees dan ook deze review en vraag de bankrekening direct aan.

(door José Mast, Bankenvergelijking, 20 maart 2019)


* Update: sinds mei 2019 biedt Bunq een vierde kaart aan, de Travel Card. Lees er hier alles over.

Vóór december 2020 had Bunq Easymoney een andere naam: Bunq Premium. De naam is aangepast in dit artikel.