Ton Hermans

Bankenvergelijking helpt je graag met je financiële keuzes. Dat kunnen we alleen doen als productaanbieders ons ook sponsoren. Dit is echter niet van invloed op onze teksten. Wat je leest is onze eigen mening.

Met belastingvoordeel zelf sparen voor pensioen kan ook bij Knab. De onlinebank is een van de goedkopere aanbieders van een lijfrenterekening (banksparen). Je betaalt eenmalig 40 euro voor het openen van de rekening. Daarna heb je geen kosten meer aan dit product. 

Voor Knab Pensioensparen heb je wel ook een privé-betaalrekening of een zakelijke rekening van Knab nodig. Deze kosten respectievelijk 72 euro per jaar en 84 euro per jaar. Openen van de rekening gaat via de bankapp van Knab. Die moet je dus eerst downloaden. 

Wettelijke regels rond lijfrentesparen van toepassing

Voor de rest gelden dezelfde wettelijke regels als voor alle andere bankspaarproducten. Je bent in principe vrij om in te leggen wat je wilt, maar alleen je jaarruimte is fiscaal aftrekbaar. Dat is het deel van jouw inkomen dat de overheid passend vindt om voor je pensioen te sparen. 

Op de website van Knab kun je uitrekenen hoeveel dat voor jou is. 

Je inleg staat op een geblokkeerde spaarrekening en kan pas op je pensioenleeftijd worden opgenomen, in de vorm van een periodieke uitkering die minimaal vijf jaar moet duren. Het is mogelijk om de uitkering tot vijf jaar na je AOW-leeftijd uit te stellen.  

Je spaartegoed blijft vrij van vermogensbelasting en wordt elk jaar vermeerderd met rente. 

Knab Pensioenbeleggen 

Ook beleggen voor je pensioen is mogelijk bij Knab. Je krijgt dan geen spaarrente maar een variabel rendement op je inleg. Het beleggen hoef je niet zelf te doen, dit regelt Knab volledig. 

Wil je Knab Pensioensparen of Knab Pensioenbeleggen openen, dan moet je eerst een korte online kennistoets afleggen. Deze toets is wettelijk verplicht.

Bijzondere aspecten 

  • Belastingvrij sparen voor je pensioen 

  • Moderne digitale bank met een vlotte app 

  • Relatief beperkte afsluitkosten (€40)

  • Spaardeposito's van 1 t/m 30 jaar mogelijk 

> Ga verder naar Knab

Belangrijkste kenmerken


Rente2,00 %
Beheerkosten0,00 %
Minimale inleg€ 1,-
DepositogarantieNederlands
Maximale garantie€ 100.000,-
Afsluitkosten€ 40,-

» Bezoek website


> Ga verder naar Knab