Bankieren bij ING opnieuw duurder

Ton Hermans

12/10/2021

Amper een halfjaar na de laatste kostenstijging voert ING opnieuw een tariefverhoging door voor zijn klanten met een gewone bankrekening.

Voor het ING Oranjepakket, de enige betaalrekening die je op dit moment als particulier kunt openen bij ING, ga je vanaf 1 januari 2022 jaarlijks 28,20 euro betalen - in plaats van de huidige 23,40 euro.

In februari van dit jaar was dit nog 20,40 euro. Nederlands grootste bank voert binnen een jaar dus twee keer een prijsverhoging door voor zijn basisproduct.

ING zegt dat het steeds meer kosten maakt om klanten en transacties te controleren en om witwassen, fraude en terrorismefinanciering tegen te gaan. Ook met de nieuwe tarieven zijn de betaalrekeningen voor de bank zelf nog steeds niet kostendekkend, aldus ING.

Meerdere tarieven gaan omhoog

Met het Oranjepakket heb je een gewone betaalrekening inclusief app, internetbankieren en een betaalpasje. Je kunt het pakket uitbreiden met een extra rekening of pasje, maar daar betaal je dan ook extra voor.

Ook die tarieven gaan omhoog per 1 januari. Evenals de prijzen voor oudere betaalpakketten die je niet meer kunt openen, maar die veel Nederlanders wel nog in gebruik hebben. Verder stijgen de kosten voor papieren afschriften, voor creditcards en voor betalingen en geldopnames in vreemde valuta.

Een maandelijks afschrift bijvoorbeeld gaat van 0,75 naar 1,25 euro. Een wekelijks overzicht op papier kost 4 euro in plaats van 2,50. Een creditcard wordt 1,20 euro duurder en kost voortaan 19,80 euro per jaar. De koersopslag bij transacties in een andere munt dan de euro gaat van 1,2 naar 1,4 procent.

Goedkoopste bankrekening

Heb je als consument genoeg aan één betaalrekening met één pasje, dan is ING niet meer de goedkoopste oplossing. In de vergelijking hieronder zie je dat je in dit geval het voordeligst uit bent met het Rabo Directpakket, dat nog 20,40 euro per jaar kost.

Betaalrekening met één pasje en een mobiele app:
 

Rabo Directpakket €20,40 p.j.
ASN Bankrekening €22,80 p.j.
ABN Amro Basispakket Betalen €23,40 p.j.
SNS Basis €27,00 p.j.
ING Oranjepakket €28,20 p.j.
Bunq Easy Bank €35,88 p.j.

Een betaalrekening met slechts één pasje kan overigens gratis worden geopend bij een aantal digitale banken, waaronder N26, Openbank en Revolut. Je moet hier echter een smartphone voor hebben (wat bij ING ook al verplicht is) en het geen probleem vinden dat je in het Engels wordt geholpen.

Voor een uitgebreide vergelijking van alle banken in drie simpele voorbeeldsituaties klik je op dit artikel. Een review van het ING Oranjepakket vind je hier.

(door Ton Hermans, Bankenvergelijking, 12 oktober 2021; Foto: Shutterstock Images)

 

Lees ook:

Vergelijking kosten Nederlandse bankrekeningen (2022)

Overzicht beste Nederlandse betaalrekeningen

Zakelijke ING-klanten gaan meebetalen aan witwascheck