Wat is een mobiele bankrekening?
Digitale banken of neobanken bieden betaalrekeningen aan die speciaal zijn gemaakt voor op je mobiele telefoon. Deze hebben de basisfuncties van een gewone rekening, plus moderne features die je misschien mist bij een oude, traditionele bank.
Het zijn meestal geen volledige bankrekeningen, je kunt er niet alles mee. Maar gewoon betalen, je saldo checken en geld ontvangen kan altijd.
Een rekening openen bij een neobank
Je vraagt zo'n rekening online aan. Soms moet je hiervoor eerst een app downloaden, voordat je gaat registreren en identificeren.
Wordt je aanvraag goedgekeurd, dan kun je in no-time beginnen. Bankieren kan met de app, maar meestal ook op je laptop of pc.
Ook voor een mobiele bankrekening moet je minstens 18 jaar oud zijn. Ben je dat niet, dan moeten je ouders toestemming geven en ondertekenen.
Wat kun je met een mobiele rekening?
De mogelijkheden verschillen per bank. Doorgaans kun je zeker één rekening openen en één betaalpasje aanvragen. Dit is geen gewone pinpas, maar een zogenaamde debitcard.
Dit houdt in dat je betaalt via het netwerk van bijvoorbeeld Mastercard of Visa. Maar de betalingen worden wel meteen van je rekening afgeschreven. Soms wordt er geen debitcard maar een prepaidcard bij de rekening aangeboden.
Een voordeel is dat je met deze pasjes ook in het buitenland probleemloos kunt betalen. Internationaal overschrijven kan ook, meestal tegen lagere kosten dan bij een gewone bank.
Verder kun je je salaris ontvangen, betaalverzoeken sturen en ook geld opnemen, mits je het pasje aanvraagt. Dit moet meestal apart, het wordt niet standaard opgestuurd.
Het belangrijkst is de gebruiksvriendelijkheid. Reuze handig is dat je je saldo naar eigen inzicht kunt verdelen over potjes, bijvoorbeeld voor kleding of vakantie. Het contact met de bank verloopt vaak in het Engels via de app.
Lees ook:
Wat kun je er níet mee?
Digitale banken hebben geen kantoren. Dat betekent onder meer dat je geen contant geld kunt storten op de rekening.
Bij sommige aanbieders mag je daarnaast maar één rekening openen op één naam. Verder kun je meestal niet rood staan, een creditcard of spaarrekening koppelen of beleggen.
De beperkingen verschillen per bank.
Wat kost een mobiele bankrekening?
Vaak kun je een gratis account openen, met alleen de basisfuncties en slechts één rekening.
Daarnaast bieden de mobiele banken een premiumrekening waarvoor je wel moet betalen. Je hebt dan veel meer mogelijkheden, plus enkele verzekeringen.
Welke zijn de belangrijkste banken?
Mobiele betaalrekeningen worden aangeboden door nieuwe digitale banken die internationaal actief zijn.
De snelst groeiende zijn N26 (Duits), Revolut en Transferwise (Brits). Er is ook een Nederlandse speler: Bunq.
Is zo'n betaalapp wel veilig?
Het is belangrijk dat je het scherm van je telefoon altijd vergrendelt. Dan is je betaalapp dubbel beveiligd, want deze kun je alleen openen met een code of vingerafdruk. Raak je je mobiel kwijt, dan blokkeer je de rekening zelf via de pc.
Verder hebben alle banken in het overzicht een vergunning. Dat betekent dat ze onder toezicht staan.
Let op: alleen bij een volledige bankvergunning is je saldo beschermd tot 100.000 euro. Bij een elektronischgeldinstelling (beperkte vergunning) is dat niet het geval.
Voor wie zijn deze rekeningen bedoeld?
Mobiele betaalapps zijn handig voor jongeren die nog geen uitgebreide bankrekening nodig hebben.
Ze kunnen ook voordelig zijn voor wie veel reist of nuttig voor wie een extra rekening zoekt.
Vermijd deze rekeningen als je geen Engels spreekt, geen app wilt en niet via sociale media wilt communiceren.
Lees ook:
» Waarom jongeren liever een onlinebank willen
» Meeste Europeanen verwachten overstap naar volledig digitale bank
» Waarom traditionele banken niet zomaar wijken voor digitale banken