Bankrekeningen goedkoper: wat verandert er?

De grote Nederlandse banken veranderen in april hun betaalpakketten. Voor veel Nederlanders gaat de normale betaalrekening daardoor minder kosten.

Wat verandert er in het kort bij elke bank?

ABN Amro lanceert drie nieuwe pakketten: Betaalgemak Standaard, Extra en Max. Wie nu het Privé Pakket heeft, krijgt vanzelf het nieuwe pakket dat het best op zijn huidige situatie aansluit. Maar iets anders kiezen mag ook. Het Privé Pakket verdwijnt helemaal en kan niet meer worden aangevraagd.

Voordeel: overstappen van het Privé Pakket naar Betaalgemak Standaard of Extra kan klanten enkele tientjes per jaar besparen. Betaalgemak Max is duurder, maar biedt wel rente op de betaalrekening.

ING stopt met het Betaalpakket, Basispakket en Royaalpakket en lanceert ING Kiesvrij. Dat is een Oranjerekening die je zelf kunt uitbreiden met bijvoorbeeld een creditcard, extra betaalpas of overschrijvingskaarten. Voor elke uitbreiding betaal je meerkosten. De drie oude pakketten blijven bestaan, maar kunnen niet meer worden aangevraagd of gewijzigd. ING rekent ook nieuwe tarieven voor de meeste producten en diensten.

Voordeel: een heel eenvoudige rekening wordt goedkoper, een uitgebreidere opzet kan duurder uitpakken dan voorheen.

De Rabobank past de tarieven en samenstelling van zijn pakketten aan. Bij het Basispakket wordt de optionele creditcard gratis, in het Totaalpakket zit voortaan een tweede betaalpas en verandert de creditcard in een Goldcard.

Voordeel: alle pakketten worden iets duurder, maar dankzij goedkopere betaalpassen en creditcards betalen veel klanten uiteindelijk minder.

SNS wijzigt niets aan zijn betaalrekeningen. En ook als je bij Knab, ASN Bank of Triodos zit, merk je weinig van de nieuwe prijzenoorlog tussen de grote banken.
 

Een rekenvoorbeeld: 2 betaalpasjes en 1 creditcard

Wie een pakket heeft met 1 gezamenlijke rekening, 2 betaalpasjes en 1 normale creditcard, betaalt jaarlijks het volgende:

ABN Amro vóór 1 april: €57,00 (Privé Pakket)
ABN Amro na 1 april: €45,00 (Betaalgemak Extra)

ING vóór 1 april: €47,50 (Betaalpakket)
ING na 1 april: €46,80 (Kiesvrij); €50,00 (Betaalpakket)

Rabobank vóór 1 april: €61,20 (Basispakket); €56,40 (Totaalpakket)
Rabobank na 1 april: €37,20 (Basispakket)

SNS vóór 1 april: €45,75 (SNS Betalen)
SNS na 1 april: €45,75 (SNS Betalen)

(door Ton Hermans, 30 maart 2016)

Lees ook: Wat is de voordeligste bankrekening?