Gewone bankrekening wordt aanzienlijk duurder bij ABN Amro

Ton Hermans

22/04/2022

Niet alleen het gas, de benzine en de boodschappen worden alsmaar duurder, ook voor normaal bankieren betaal je steeds meer. ABN Amro doet vanaf 1 juli een duit in het inflatiezakje met nieuwe tarieven voor het standaard betaalpakket en een losse rekening.

Heb je het Basispakket Betalen van ABN Amro, dan betaal je vanaf die datum elke maand precies 1 euro meer dan nu. Dat lijkt op het eerste oog niet veel, maar het is een kostenstijging van meer dan 51 procent.

Nu kost het pakket 1,95 euro per maand, vanaf 1 juli is dat 2,95 euro. Over een heel jaar kost het Basispakket Betalen dan 35,40 euro, waar dat nu nog 23,40 euro is.

In het Basispakket zit standaard een betaalrekening, een betaalpasje en de mogelijkheid tot internetbankieren. Heb je een Basispakket met twee pasjes, dan ga je 4,35 euro per maand betalen in plaats van 3,35 euro. Ook een losse betaalrekening zonder pakket gaat bij ABN Amro meer kosten.

ABN Amro niet de enige

Rabobank voerde op 1 april ook al een prijsstijging door. Het Directpakket, de instaprekening van Rabobank, kost sindsdien 27 euro per jaar in plaats van 22,80 euro. De kostenstijging ligt bij ABN Amro dus een stuk hoger.

ING verhoogde zijn tarieven vorig jaar tot twee keer toe.

"Steeds meer mogelijk met de bankrekening"

De verhoging van de tarieven staat volgens ABN Amro niet in verband met de inflatie of de oorlog. De bank noemt de toenemende mogelijkheden van de bankrekening als reden voor de prijsstijging.

Sommige mogelijkheden lopen echter ook terug. Later dit jaar stopt de bank bijvoorbeeld met zijn spaarpas. Dat is een pasje waarmee je direct contant geld kunt opnemen van de spaarrekening en ook kunt inloggen voor internetbankieren. Vanaf 1 oktober is die pas niet meer bruikbaar.

Vergelijking van populairste bankpakketten

Wil je weten wat een bankrekening op dit moment gemiddeld kost, lees dan dit artikel met een vergelijking van alle Nederlandse banken in drie voorbeeldsituaties. Hierin zijn de nieuwe tarieven van ABN Amro op moment van schrijven echter nog niet verwerkt.

Een review van ABN Amro Basispakket Betalen vind je hier.

(door Ton Hermans, Bankenvergelijking, 22 april 2022, Bron: ABN Amro, Foto: ABN Amro)


Lees ook:

Vergelijking kosten Nederlandse bankrekeningen (2022)

Rabo verhoogt tarieven van alle betaalpakketten

Groeiende onvrede over de kosten van een betaalrekening