Groeiende onvrede over de kosten van een betaalrekening

Ton Hermans

19/10/2022

In het nieuwste panelonderzoek van de Consumentenbond komt Regiobank andermaal uit de bus als beste bank van Nederland. Tot zover geen nieuws, dit is al jaren zo. Opvallend is wel dat twee keer zoveel consumenten ontevreden zijn over de oplopende kosten van hun bank.

De bond vraagt aan in totaal 14.000 leden om hun bank te beoordelen. Consumenten moeten een rapportcijfer geven voor onder meer de kwaliteit van internetbankieren, de mobiele bankapp, de service en natuurlijk de kosten. Ze mogen hun bank ook een algemene waardering geven.

Regiobank behaalt in de nieuwste ‘Bankenmonitor’ het hoogste algemene cijfer: een 9,5. Op de tweede plek volgt ASN Bank met een 9,1. Knab eindigt derde met een 8,4.

Het is voor het zesde jaar op rij dat Regiobank de verkiezing wint. De bank scoort vooral goed in de klantenservice en in internetbankieren.

Niet alle banken beoordeeld

De Consumentenbond bekeek in totaal acht banken. Onlinebank Bunq zit daar niet bij omdat er te weinig Bunqklanten meedoen aan het onderzoek. Ook buitenlandse banken die digitale betaalrekeningen aanbieden in Nederland, zoals Openbank, Revolut en N26, zijn niet in het onderzoek meegenomen.

Van de acht banken die wel beoordeeld zijn, scoort ABN Amro het laagst met een 6,7.

Steeds meer klachten over de kosten van een bankrekening

Uit het onderzoek blijkt verder dat bankklanten in toenemende ontevreden zijn over de kosten van hun bank.

Vorig jaar gaf 20 procent van de ondervraagden zijn bank daar een onvoldoende voor, nu is dat opgelopen tot veertig procent. Met name klanten van de drie grote banken ING, Rabobank en ABN Amro klagen over de oplopende kosten van hun betaalrekening. Bij Regiobank en ASN komt dit veel minder voor.

Veertig procent van de consumenten vindt dat een betaalrekening gratis zou moeten zijn.

Het volledige onderzoek vind je hier bij de Consumentenbond.


(door Ton Hermans, Bankenvergelijking, 19 oktober 2022; Bron: Bankenmonitor Consumentenbond, Foto: Shutterstock)


Lees ook:

Opnieuw forse tariefverhoging voor ING-klanten

Gewone bankrekening wordt aanzienlijk duurder bij ABN Amro

Rabobank verhoogt tarieven van alle betaalpakketten

Vergelijking kosten Nederlandse bankrekeningen (2022)

Overzicht beste Nederlandse betaalrekeningen