Gratis bankrekeningen: voor- en nadelen

Moderne betaalrekeningen die speciaal zijn ontworpen voor je mobiel zijn soms gratis.  Ze kunnen heel gebruiksvriendelijk en ook mooi vormgegeven zijn. 

Maar er ontbreken vaak ook functies die je misschien gewend bent van een traditionele bankrekening. En is zo'n rekening eigenlijk wel veilig?

Hieronder lees je de belangrijkste dingen die je moet weten over digitale banken, ook neobanken genoemd.


Welke voordelen heeft een gratis bankrekening?

Moderne betaalapps van digitale banken zijn gebruiksvriendelijk en zeker nuttig voor wie grensoverschrijdend actief is.

• Internationaal betalen

De betaalpasjes werken wereldwijd, meestal via het Mastercard- of Visanetwerk. En er worden vaak lagere of zelfs helemaal geen extra kosten gerekend voor internationale betalingen in de belangrijkste vreemde munten, zoals traditionele banken doen.

Ze zijn ook prima geschikt als extra rekening voor bepaalde inkomsten of uitgaven. Op je laptop bankieren kan meestal ook gewoon, maar niet bij iedere bank.

• Mooie en nuttige features

Een belangrijk voordeel vormen de geavanceerde digitale features. Je verdeelt je geld over visueel makkelijk herkenbare potjes. Bijvoorbeeld potjes met de naam Boodschappen, Kleding en Uitgaan.

Misschien kun je laten voorspellen op welk moment je salaris op zal raken, of hoeveel geld je deze maand overhoudt. Veel praktische, vaak mooi vormgegeven hulpmiddelen dus.

Wanneer kies je voor zo'n rekening?

Je kiest vooral voor een gratis betaalapp als je:

- geen volledige bankrekening nodig hebt
- een goedkope tweede rekening zoekt
- een budget wilt bewaken
- meer inzicht in je bestedingspatroon wilt
- vaak op reis gaat en veel internationale transacties hebt.


Welke nadelen heeft een gratis bankrekening?

Niet alles kan met gratis bankrekeningen, zoals ze nu zijn.

• Geen kantoren

Op de eerste plaats bestaan er geen kantoren waar je terechtkunt. De digitale banken hebben ook geen eigen geldautomaten of mogelijkheden om geld te storten. Bij uitzondering kan dat via een andere bank of een wisselkantoor.

• Geen geld lenen

Rood staan is niet mogelijk, een creditcard koppelen evenmin. Veel nieuwe banken hebben nog geen vergunning om jou geld uit te lenen.

Net zo min kun je beleggen. Wel krijg je mogelijk beleggingsdiensten van andere financiële bedrijven aangeboden.

• Extra rekening openen gaat niet

Meerdere rekeningen openen of extra rekeninghouders toevoegen is vaak niet toegestaan. Dit kan wel bij Bunq. Maar bij N26 mag je binnen vijf jaar maar één rekening openen op één naam. Een gezamenlijke rekening openen (en/of) gaat dus niet. 

• Soms prepaidcard in plaats van betaalpasje

Verder moet je een betaalpasje meestal apart aanvragen. Let op, bij sommige aanbieders krijg je een debitcard, bij andere een prepaidcard.

Aan de prepaidcard zijn meestal gebruikskosten verbonden, aan de debitcard niet. Het kan zijn dat je een eenmalig bedrag voor verzending moet betalen.

• In het Engels

Je moet er ook rekening mee houden dat de klantenservice alleen online bereikbaar is en Engels schrijft en spreekt. Dat laatste komt gek genoeg ook voor bij het Nederlandse Bunq. 

Houd ook rekening met onderbezetting van het bankpersoneel. Nieuwe digitale banken groeien onstuimig en kunnen de toestroom van klanten moeilijk aan.

• Automatische incasso's werken niet vlekkeloos

Bedragen automatisch af laten schrijven lukt misschien niet altijd. Dat kan betekenen dat je bijvoorbeeld Netflix of een ander abonnement elke maand handmatig moet betalen.

• Geen iDeal bij buitenlandse banken

Een belangrijk nadeel: iDeal is iets puur Nederlands. Met een gratis rekening bij een buitenlandse bank kun je dus nooit via iDeal betalen.

• Niet alle aanbieders zijn blijvers

Neobanken schieten als paddestoelen uit de grond. Maar het is naïef om te denken dat ze allemaal zullen blijven. Ze concurreren niet alleen met grote banken maar ook met elkaar. 

We verwachten dat er internationaal twee neobanken zullen overblijven. N26 en Revolut lijken op dit moment de grootste kans te maken.


Zijn gratis bankrekeningen wel veilig?

Er is nog geen bewijs dat mobiele bankrekeningen minder veilig zouden zijn. De app is vergrendeld met een vingerafdruk of inlogcode. Raak je je telefoon of pasje kwijt, dan blokkeer je de rekening zelf vanaf je tablet of computer.

Wel zet de Consumentenbond kanttekeningen bij de privacyveiligheid van nieuwe digitale banken. Gegevens worden soms gedeeld met marketingbureaus of sociale media, beweert de bond.

Is mijn geld gegarandeerd?

N26 en Bunq hebben een officiële banklicentie. Dat betekent dat ze onder toezicht staan en dat je geld onder het Europese depositogarantiestelsel valt. Gaat de bank failliet, dan behoud je recht op je saldo, tot €100.000.

Let op: sommige Britse aanbieders zoals Revolut zijn elektronischgeldinstellingen, geen volledige banken. Ook zij staan onder toezicht, maar ze vallen níet onder het garantiestelsel.

Zij zijn wel verplicht om je geld in een apart bedrijf te bewaren. Zodat je er bij een faillissement toch gewoon bij kunt.


Samengevat 

Gratis bankrekeningen hebben absoluut beperkingen, het zijn uitgeklede bankproducten. Maar de makers voegen doorlopend nieuwe features toe, bijna maandelijks. Waaronder ook hippe functies die je niet of pas later tegenkomt bij een traditionele bank.

Een gratis bankrekening is handig als extra rekening voor een bepaald doel, maar nog niet geschikt als volwaardige bankrekening voor een huishouden.

(door Ton Hermans, Bankenvergelijking, 5 maart 2019 - bijgewerkt juni 2020)
 

Bekijk hier de beste gratis en goedkope betaalrekeningen


Lees ook:

» Een digitale betaalrekening openen, hoe gaat dat?

» Hoe kan een betaalrekening gratis zijn?

» Waarom traditionele banken niet zomaar wijken voor digitale banken