bankenvergelijking.nl

 Gratis bankrekeningen: voor- en nadelenGratis bankrekeningen: voor- en nadelen

Moderne betaalrekeningen die speciaal zijn ontworpen voor je mobiel zijn soms gratis.  Ze kunnen heel gebruiksvriendelijk en ook mooi vormgegeven zijn. 

Maar er ontbreken vaak ook functies die je misschien gewend bent van een traditionele bankrekening. En is zo'n rekening eigenlijk wel veilig?

Hieronder lees je de belangrijkste dingen die je moet weten.


Welke voordelen heeft een gratis bankrekening?

Moderne betaalapps zijn gebruiksvriendelijk en zeker nuttig voor wie grensoverschrijdend actief is.

• Internationaal betalen

De betaalpasjes werken wereldwijd, meestal via het Mastercard- of Visanetwerk. En er worden vaak lagere of zelfs helemaal geen extra kosten gerekend voor internationale betalingen in de belangrijkste vreemde munten, zoals traditionele banken doen.

Ze zijn ook prima geschikt als extra rekening voor bepaalde inkomsten of uitgaven. Op je laptop bankieren kan ook gewoon.

• Geavanceerde features

Een belangrijk voordeel vormen de geavanceerde digitale features. Je verdeelt je geld over visueel makkelijk herkenbare potjes. Bijvoorbeeld potjes met de naam Boodschappen, Kleding en Uitgaan.

Misschien kun je laten voorspellen op welk moment je salaris op zal raken, of hoeveel geld je deze maand overhoudt. Veel praktische, vaak mooi vormgegeven hulpmiddelen dus.

Je kiest vooral voor een gratis betaalapp als je:

- geen volledige bankrekening nodig hebt
- een budget wilt bewaken
- meer inzicht in je bestedingspatroon wilt
- vaak op reis gaat en veel internationale transacties hebt.


Welke nadelen heeft een gratis bankrekening?

Niet alles kan met gratis bankrekeningen, zoals ze nu zijn.

• Geen kantoren

Op de eerste plaats bestaan er geen kantoren waar je terechtkunt. De digitale banken hebben ook geen eigen geldautomaten of mogelijkheden om geld te storten. Bij uitzondering kan dat via een andere bank of een wisselkantoor.

• Geen geld lenen

Rood staan is niet mogelijk, een creditcard koppelen evenmin. Veel nieuwe banken hebben nog geen vergunning om jou geld uit te lenen.

Net zo min kun je beleggen. Wel krijg je mogelijk beleggingsdiensten van andere financiële bedrijven aangeboden.

• Extra rekening openen gaat niet

Meerdere rekeningen openen of extra rekeninghouders toevoegen is vaak niet toegestaan. Dit kan wel bij Bunq. Maar bij N26 mag je binnen vijf jaar maar één rekening openen op één naam. Een gezamenlijke rekening openen gaat dus niet. 

• Soms prepaidcard in plaats van betaalpasje

Verder moet je een betaalpasje meestal apart aanvragen. Let op, bij sommige aanbieders krijg je een debitcard, bij andere een prepaidcard.

Aan de prepaidcard zijn meestal gebruikskosten verbonden, aan de debitcard niet. Het kan zijn dat je een eenmalig bedrag voor verzending moet betalen.

Bij Bunq Free krijg je overigens géén pasje.

• In het Engels

Tot slot moet je er ook rekening mee houden dat de klantenservice alleen online bereikbaar is en Engels schrijft en spreekt. 

Dat laatste komt gek genoeg ook voor bij het Nederlandse Bunq. Bij Moneyou, het digitale merk van ABN Amro en ook een aanbieder van een gratis rekening (Moneyou Go), word je wel in het Nederlands geholpen. 

Houd ook rekening met onderbezetting van het bankpersoneel. Nieuwe digitale banken groeien onstuimig en kunnen de toestroom van klanten moeilijk aan.

• Automatische incasso's werken niet vlekkeloos

Tot slot lukt automatisch af laten schrijven misschien niet altijd. Dat kan betekenen dat je bijvoorbeeld Netflix of een ander abonnement elke maand handmatig moet betalen.


Zijn gratis bankrekeningen wel veilig?

Er is nog geen bewijs dat mobiele bankrekeningen minder veilig zouden zijn. De app is vergrendeld met een vingerafdruk of inlogcode. Raak je je telefoon of pasje kwijt, dan blokkeer je de rekening zelf vanaf je tablet of computer.

Is mijn geld gegarandeerd?

N26 en Bunq hebben een officiële banklicentie. Dat betekent dat ze onder toezicht staan en dat je geld onder het Europese depositogarantiestelsel valt. Gaat de bank failliet, dan behoud je recht op je saldo, tot €100.000.

Let op: sommige Britse aanbieders zoals Revolut en Weststeincard zijn elektronischgeldinstellingen, geen volledige banken. Ook zij staan onder toezicht, maar ze vallen níet onder het garantiestelsel.

Zij zijn wel verplicht om je geld in een apart bedrijf te bewaren. Zodat je er bij een faillissement toch gewoon bij kunt.


Samengevat 

Gratis bankrekeningen hebben absoluut beperkingen, het zijn uitgeklede bankproducten. Maar de makers voegen doorlopend nieuwe features toe, bijna maandelijks. Waaronder ook hippe functies die je niet of pas later tegenkomt bij een traditionele bank.

(door Ton Hermans, Bankenvergelijking, 5 maart 2019)
 

Bekijk hier de beste gratis en goedkope betaalrekeningen


Lees ook: Hoe kan een betaalrekening gratis zijn?