Opnieuw forse tariefverhoging voor ING-klanten

Ton Hermans

11/10/2022

En ook in 2023 wordt een gewone betaalrekening bij ING flink duurder. Dit is wat je gaat betalen als je een rekening hebt of wilt openen bij de grootste bank van Nederland.

Voor de goedkoopste variant van het standaard betaalpakket, het ING Oranjepakket, tik je vanaf 1 januari 2023 als enkele rekeninghouder elke maand 3,15 euro af, oftewel 37,80 per jaar. Dat is nu nog respectievelijk 2,35 en 28,20 euro. Een stijging van liefst 34 procent, ruim twee keer zoveel als de huidige (record)inflatie.

Wie een Oranjepakket mét korting heeft – dat wil zeggen een goedkoper abonnement als je beperkt contant geld opneemt – gaat 2,70 euro per maand betalen in plaats van 1,90 euro. Oftewel 32,40 euro per jaar, waar dat nu nog 22,80 euro is. Dit is een prijsverhoging van zelfs 42 procent.

Ter vergelijking: bij ABN Amro betaal je voor het basispakket momenteel 35,40 euro per jaar. Rabobank vraagt voor zijn eenvoudigste pakket nog 27 euro per jaar.

ABN Amro wijzigde zijn tarieven voor particulieren drie maanden geleden voor het laatst. De meest recente tariefwijziging van Rabobank voor particulieren dateert van 1 april dit jaar.

Ook oude pakketten veel duurder

Ook de uitgebreidere ING-pakketten worden duurder. Voor het Basispakket betaal je voortaan 3,85 euro per maand (46,20 euro per jaar, +26%), voor het Betaalpakket 5,80 per maand (69,60 per jaar, +16%) en voor het Royaalpakket 8,85 euro per maand (106,20 euro per jaar, +10%).

Deze uitgebreide pakketten zijn er alleen nog voor oude klanten, ze kunnen niet meer nieuw worden geopend.

Prijsverhogingen volgen elkaar sneller op

Dit is al de derde prijsverhoging van ING binnen twee jaar. In februari 2021 betaalde je voor het Oranjepakket nog 20,40 euro per jaar. Met het nieuwe tarief is er dus sprake van bijna een verdubbeling.

Volgens ING is dit het gevolg van “voortdurende investeringen in vernieuwing en veiligheid”. Als voorbeeld noemt de bank dat je nu via de app kunt chatten met de klantenservice.

Geen papier meer

Er verandert nog meer bij ING, niet alleen de tarieven. Vanaf 1 januari is het Oranjepakket ook volledig digitaal. Dat betekent dat je geen papieren afschriften meer thuisgestuurd kan krijgen.

Wil je weten wat de betaalpakketten van de andere banken kosten, kijk dan in ons vergelijkend overzicht.

(door Ton Hermans, Bankenvergelijking, 11 oktober 2022; Foto: Shutterstock Images)

 

Lees ook:

Wat voor een bank is… ING?

Groeiende onvrede over de kosten van een betaalrekening

Gewone bankrekening wordt aanzienlijk duurder bij ABN Amro

Rabobank verhoogt tarieven van alle betaalpakketten

Zakelijke ING-klanten gaan meebetalen aan witwascheck

Vergelijking kosten Nederlandse bankrekeningen (2022)

Overzicht beste Nederlandse betaalrekeningen