Heeft een kinderspaarrekening openen nog altijd voordelen?
De rente op een kinderspaarrekening kan soms net iets hoger zijn dan op een gewone spaarrekening. Dat maakt het aantrekkelijk om een rekening op naam van het kind te openen. Maar een kinderspaarrekening heeft ook nadelen en de verschillen in rente zijn niet altijd zo groot. Wat is wijsheid?
Het was lange tijd lastig om een interessante rente te vinden voor je spaargeld. Kinderspaarrekeningen staken gunstig af bij de meeste andere spaarrekeningen, dus dat maakte de keuze voor een speciale kinderspaarrekening makkelijk.
Nu de rente weer stijgt, is er meer variatie in het spaarlandschap. Praktisch alle banken vergoeden weer rente over het saldo op een gewone spaarrekening, de één wat meer dan ander. Ook de voorwaarden verschillen.
De rente op kinderspaarrekeningen is ook gestegen, maar steekt niet met kop en schouders boven gewone spaarrekeningen uit. Er is zelfs een ruime keuze uit vrij opneembare spaarrekeningen met hogere rentes. Dus welke spaarrekening kun je nu het beste kiezen voor je kind?
Voor- en nadelen kinderspaarrekening
Vraag je om te beginnen af welke voor- en nadelen een kinderspaarrekening heeft. Deze voor- en nadelen verschillen per kinderspaarrekening. Dit is waar je op moet letten.
Voordeel 1: hogere rente
In vergelijking met een gewone spaarrekening bij dezelfde bank is de rente op een kinderspaarrekening vrijwel altijd gunstiger. Wil je graag bij je huisbank sparen voor je kind, bijvoorbeeld omdat je het een goede bank vindt of omdat je de rekening dan makkelijk kunt beheren in dezelfde app? Dan kan de hogere rente een reden zijn om een kinderspaarrekening te openen. Soms krijg je bovendien een bonusrente over spaargeld dat al langere tijd op de rekening staat.
Voordeel 2: leuk cadeautje
Sommige banken geven als lokkertje een cadeau, bijvoorbeeld een knuffel waarmee je ook kan sparen. Het cadeau is vooral een aardigheid, het vertegenwoordigt geen grote waarde.
Voordeel 3: leerzaam voor het kind
Een kinderspaarrekening kun je al openen vanaf de geboorte. Naarmate het kind ouder wordt, kun je hem of haar bij het sparen gaan betrekken. Je kunt laten zien hoeveel geld er op de rekening staat, hoe dat bedrag langzaam groeit en welke invloed de rente daarop heeft.
Voordeel 4: opa en oma kunnen meesparen
Veel opa’s en oma’s geven hun kleinkinderen graag iets extra’s. Op sommige kinderspaarrekeningen kunnen zij vanaf hun eigen bankrekening geld overmaken. Zo groeit het spaarsaldo extra snel.
Voordeel 5: spaarrekening op naam van het kind werkt motiverend
Het openen van een spaarrekening op naam van een jong kind heeft iets speciaals. Als ouder denk je daarbij misschien aan de mogelijkheden die je kind straks heeft met het gespaarde geld.
Misschien zie je voor je hoe hij of zij later een rijbewijs gaat halen of gaat studeren. Sparen is makkelijker vol te houden als je een doel voor ogen hebt.
Voordeel 6: op de 18e verjaardag wordt het saldo belast bij het kind
Als de spaarrekening op naam van het kind staat, is het kind de eigenaar. Tot de achttiende verjaardag heeft dat nauwelijks consequenties, want de ouders zijn verantwoordelijk. Ook fiscaal valt het saldo onder hun vermogen.
Maar op de achttiende verjaardag verandert dat. Het spaargeld wordt dan belast bij het kind. Dat kan een voordeel zijn als de ouders belasting moeten betalen in box 3 en het kind niet.
De nadelen
Nadeel 1: rente is niet de hoogste
De rente op een kinderspaarrekening kan hoog lijken in vergelijking met andere spaarrekeningen bij dezelfde bank. Maar kijk je ook naar de rente op spaarrekeningen bij andere banken, dan pakt de vergelijking anders uit. Er is altijd wel een onlinebank die een hogere rente biedt.
Nadeel 2: je mag soms maar een beperkt bedrag sparen
De hogere rente van een kinderspaarrekening krijg je soms alleen onder bepaalde voorwaarden. Het kan zijn dat je maar een bepaald bedrag per jaar mag sparen, bijvoorbeeld 600 euro. Ook het rentegevend saldo kan beperkt zijn, bijvoorbeeld 25.000 euro.
De meeste gewone spaarrekeningen kennen zo’n beperking niet (of pas bij 100.000 euro). Soms staat het saldo op een kinderspaarrekening vast tot de achttiende verjaardag van het kind.
Nadeel 3: na de achttiende verjaardag kan alleen het kind bij het geld
Het kind wordt op zijn of haar achttiende verjaardag volledig zelf verantwoordelijk voor de spaarrekening. Vanaf dat moment heb je als ouder geen toegang meer tot de rekening. Als je de rekening opent, sta je daar misschien nog niet bij stil.
Maar die achttiende verjaardag kan komen op een moment dat je zoon of dochter het geld misschien helemaal niet wil gebruiken voor een rijbewijs of studie, maar voor uitgaan en feesten.
Denk ook hieraan
· Rente op (kinder)spaarrekeningen kan veranderen. Vind je een zo hoog mogelijke rente belangrijk, vergelijk dan regelmatig met andere spaarrekeningen en stap zo nodig over.
· Spaar alleen op een rekening die valt onder het depositogarantiestelsel, dat je spaargeld beschermt tot 100.000 euro.
· Een gewone spaarrekening kun je soms ook op naam van een kind openen.
Een overzicht van de beste kinderspaarrekeningen vind je hier op Bankenvergelijking. Lees de onafhankelijke review van onze redactie.
(door José Mast, 15 maart 2023; Foto: Shutterstock)
ABN Amro Kindertoekomst Spaarrekening - bekijk de rente, lees onze review
Triodos Kinder Toekomst Plan - bekijk de rente, lees onze review
ASN Jeugdsparen - bekijk de rente, lees onze review
Meer kinderspaarrekeningen (overzicht)