Helft van de ondernemers kiest liever kleine kredietverlener

Ton Hermans

27/02/2020

De helft van de Nederlandse ondernemers (49%) vraagt een zakelijke lening liever aan bij een kleine kredietverstrekker dan bij een bekende grote bank. Onder jonge ondernemers tot 35 jaar is dat percentage zelfs 65%.

Dit blijkt uit een nieuw onderzoek van bureau Markteffect in opdracht van Caple, een kredietverstrekker voor het mkb.

Als je als ondernemer een zakelijke lening wil afsluiten, heb je anno 2020 keus uit een groeiend aantal kleinere online kredietverstrekkers, naast de traditionele banken. Een selectie van het totale aanbod vind je in dit overzicht op Bankenvergelijking.

Vertrouwen in online kredietverleners

De meeste online kredietverstrekkers zijn nieuw in het speelveld. Uit het onderzoek blijkt dat 42% van de ondernemers de online financiers prima vertrouwt. Maar dat is een erg gemiddeld percentage. Het vertrouwen hangt sterk af van de leeftijd van de ondernemer, stelt Markteffect vast.

Oudere ondernemers van 65 jaar of ouder hebben bijzonder weinig vertrouwen in online kredietverstrekkers – slechts 4% zou een aanvraag overwegen. Maar bij jongere ondernemers is het vertrouwen met 59% juist groot.

Ruim een derde van alle ondernemers (38%) zegt zelfs meer vertrouwen te hebben in kleinere kredietverstrekkers dan in grote banken. Ze denken dat deze financiers sneller service op maat kunnen bieden. Bij grote banken neemt een aanvraag soms zes tot acht weken in beslag.

Hoe betrouwbaarheid vaststellen?

Een derde van de ondernemers zegt wel dat ze niet goed weten hoe ze de betrouwbaarheid van een kredietverlener kunnen vaststellen. Bankenvergelijking raadt in dat geval aan om ook financieringsmaatschappijen als New10 en Fundr te bekijken.

Dit zijn de online kredietverleners van respectievelijk ABN Amro en Rabobank. Zo kun je de vertrouwdheid van een grote bank combineren met de snelheid van een modern onlinebedrijf dat alleen digitaal opereert.

(Bron: InFinance)