Nederlander weet niet wat zijn bankrekening kost

Een op de drie Nederlanders heeft geen idee wat zijn bankrekening elk jaar kost. Velen denken zelfs dat deze gratis is.

Dat blijkt uit een nieuw onderzoek van onlinebank Knab.

De meerderheid van de Nederlanders weet ook niet dat je bij veel banken moet bijbetalen voor extra's zoals een tweede betaalrekening, alerts of zelfs internetbankieren.

En nog het opvallendst: 71% van de volwassenen (die geen student meer zijn) denkt dat je helemaal niet betaalt voor het aanhouden van de rekening.

Dat is opmerkelijk, want geen van de grote banken biedt op dit moment een gratis betaalrekening aan. Alleen voor jongeren en studenten zijn bankrekeningen meestal kosteloos.

Wat bankrekeningen precies kosten, kun je eenvoudig bekijken in dit overzicht op Bankenvergelijking.

Betalen voor elk onderdeel

Nu is het bij Nederlandse banken nog gebruikelijk dat je maandelijks betaalt voor je betaalpakket, afhankelijk van de samenstelling ervan.

Breid je het standaardpakket uit, bijvoorbeeld met een extra rekening of pasje, dan heb je meerkosten.

Of net als Netflix: één maandbedrag voor alles

Knab doet het anders. De onlinebank gaat uit van het model van bekende streamingdiensten zoals Netflix en Spotify: betaal één vast bedrag per maand waarvoor je onbeperkt je gang kunt gaan.

Een bankrekening bij Knab kost voor iedereen 5 euro per maand, ongeacht je aantal rekeningen of pasjes. Alleen voor uitzonderlijke handelingen zoals een spoedbetaling moet je bijbetalen.

Uit vergelijkende tests van Bankenvergelijking blijkt dat dit model vooral ook voor zakelijke rekeningen vaak de goedkoopste optie is, met name voor zzp'ers.

Particulieren vinden zo'n vast bedrag lekker helder. 42% van de Nederlanders denkt dat zijn bank juist onduidelijk is over de kosten.

Het onderzoek van Knab werd in maart uitgevoerd door MeMo2 onder ruim duizend Nederlanders.

(door Ton Hermans, Bankenvergelijking, 6 april 2018)