Wat heb je nodig voor een bankrekening?

Een bankrekening aanvragen is niet moeilijk en kan meestal online. Je hebt er wel een paar dingen voor nodig. 

Als je dit artikel even leest, kom je goed beslagen ten ijs.


1. Een woonadres in Nederland

Voor een Nederlandse bankrekening is een woonadres in Nederland verplicht. Woon je niet in Nederland, dan kan het lastiger zijn om een nieuwe Nederlandse bankrekening aan te vragen. Bij welke banken dat wel kan en hoe dat moet, lees je in het artikel Kun je een Nederlandse bankrekening openen als je in het buitenland woont?

Als je belastingplichtig bent in de Verenigde Staten is het bij sommige banken niet mogelijk om een betaalrekening te openen.

2. Je burgerservicenummer

De bank vraagt altijd om je burgerservicenummer. Zorg dus dat je dat bij de hand hebt.

3. Een geldig identiteitsbewijs

Banken zijn verplicht om naar een identiteitsbewijs te vragen. Je mag je identificeren met een geldig paspoort of een identiteitskaart van enig EU-land.

Als je de betaalrekening online aanvraagt, moet je een foto van een identiteitsbewijs en meestal ook een foto of korte video van jezelf uploaden. Als je de rekening aanvraagt via de app, word je vanzelf door dit proces geleid. Ook het maken van de foto van je identiteitsbewijs doe je dan tijdens de aanvraag.

Sommige banken stellen het bij nieuwe rekeninghouders verplicht dat er een persoonlijke identificatie plaatsvindt. Je moet dan naar een bankkantoor. Soms komt er hiervoor iemand bij je langs (ABN Amro).


Ben je nog geen 18 jaar?

Als je nog geen 18 bent, heb je toestemming van een ouder of verzorger nodig voor het aanvragen van een betaalrekening. De medeaanvrager moet dan ook zijn of haar burgerservicenummer geven en een kopie van een identiteitsbewijs meesturen.

Zakelijke bankrekening nodig?

Wil je een zakelijke betaalrekening openen voor je bedrijf, dan heb je wat extra gegevens nodig bij de aanvraag, zoals je inschrijving bij de Kamer van Koophandel en soms gegevens over je omzet. Lees meer hierover in het artikel Wat heb je nodig voor het openen van een zakelijke rekening?

Samen een betaalrekening openen

Bij veel banken kun je een gezamenlijke rekening openen. Als beiden al een betaalrekening hebben bij dezelfde bank, kun je de ander vrij makkelijk toevoegen als rekeninghouder via internetbankieren of mobiel bankieren.

Open je samen een nieuwe rekening bij een bank waar je nog geen klant bent? Dan doorloop je samen de aanmeldingsprocedure, ook weer met behulp van burgerservicenummer en identiteitsbewijs.

Bij sommige banken moet je hiervoor naar een bankkantoor. Of er komt iemand bij je langs.

Lees de voorwaarden

Wil je echt optimaal voorbereid zijn op het openen van een bankrekening? Lees dan voordat je begint de voorwaarden.

Dat kan heel wat leeswerk zijn, want meestal gaat het om verschillende documenten: bankvoorwaarden, voorwaarden voor internetbankieren en privacyvoorwaarden. Tijdens het online aanvraagproces moet je akkoord gaan met al deze voorwaarden.

Bankenvergelijking 2019)

 

Bekijk hier de belangrijkste bankrekeningen die je online kunt openen.

 

Lees ook:

» Een digitale bankrekening openen, hoe gaat dat?

» Hoe snel kun je een werkende bankrekening hebben?

» Kun je een betaalrekening openen vanuit het buitenland?

» Vanaf welke leeftijd mag je een betaalrekening openen?

» Veelgestelde vragen over betaalrekeningen