Pinnen gaat veranderen, zeg hallo tegen de debitcard
De meeste Nederlanders hebben een bankpasje van Maestro. Daarmee kun je overal in Nederland betalen, maar niet in webwinkels en ook niet altijd in het buitenland. Met een debitcard van Mastercard of Visa kan dat wel. Daarom stappen Nederlandse banken binnenkort over op de nieuwe debitcards.
Nederland is een van de weinige landen waar Maestro nog het meest gangbare betaalmerk is. Als je bankiert bij ING of SNS kun je ook een pasje hebben met Vpay, een betaalmerk van Visa. Met beide merken kun je alleen betalen in fysieke winkels. Op je pasje staat het logo van het betaalmerk dat je hebt.
Misschien heb je er nooit bij stilgestaan via welk netwerk je eigenlijk betaalt. Als je alleen maar in Nederland afrekent met je pasje, doet het er ook niet toe. Nederlandse betaalautomaten accepteren altijd Maestro en Vpay en je kunt er altijd geld mee halen uit een geldautomaat.
Maar: Maestro en Vpay zijn verouderd
Beperkingen kom je pas tegen als je in een webwinkel wilt afrekenen. Daar zijn Maestro en Vpay niet voor gemaakt. Daarom hebben de Nederlandse banken iDeal opgericht, zodat je toch makkelijk online kunt betalen met je Nederlandse bankrekening.
Beperkingen kun je ook tegenkomen als je naar het buitenland gaat. In het buitenland is een debitkaart van Mastercard of Visa het meest gangbare type bankpas. Daarom zorgen winkels en restaurants in het buitenland dat hun betaalautomaten hiervoor altijd geschikt zijn. Maestro en Vpay accepteren ze niet altijd, buiten Europa nog veel minder.
Nederland volgt nu de trend
Nederland werd in de loop der jaren steeds meer het buitenbeentje. Om uit die achterstandspositie te komen gaan banken de ommezwaai maken naar debitcards van Mastercard of Visa.
Dat begon met de aankondiging van Mastercard dat banken vanaf medio 2023 geen Maestro-pasjes meer mogen uitgeven (het betaalmerk Maestro is eigendom van Mastercard).
Rekeninghouders die vanaf medio 2023 aan een nieuw pasje toe zijn, krijgen dus een debit-Mastercard. De verwachting is dat ook pasjes met Vpay vervangen zullen gaan worden door Visa-debitcards.
Met een Maestro-pasje kun je nog wel jarenlang blijven betalen in Nederlandse winkels. Tot 2028 blijven zij de Maestro-betalingen in ieder geval accepteren.
Eerste proeven bij Nederlandse banken
Sommige banken voeren anno 2022 al proeven uit met de nieuwe pasjes. Het is heel goed mogelijk dat je in de loop van 2022 al een nieuw pasje krijgt of kunt aanvragen.
Dat verschilt per bank. Bij de Nederlandse bank Bunq heb je die keuzemogelijkheid al. En bij buitenlandse onlinebanken die in Nederland actief zijn is een debit-Mastercard of Visa-debitcard vaak de enige mogelijkheid.
Wat heb ik eraan?
Voor betalingen in Nederlandse winkels, restaurants, benzinestations etc. maakt het niets uit wat voor type pasje je hebt. In de loop van 2022 worden alle betaalautomaten geschikt gemaakt voor acceptatie van debit-Mastercard en Visa-debit. Begin 2022 was al de helft daarvoor geschikt, eind van het jaar moet honderd procent dat zijn.
In het buitenland zul je merken dat je met de debit-Mastercard of Visa-debitkaart veel makkelijker kunt betalen. In New York afrekenen bij Starbucks kan dan gewoon met het betaalpasje van je Nederlandse bank.
Ook in webwinkels – Nederlands en buitenlands – kun je met een debit-Mastercard of Visa-debitcard vrijwel altijd terecht. Daarnaast blijft iDeal gewoon bestaan, maar met je nieuwe pasje heb je straks dus een goed alternatief.
Wat moet ik doen?
Je hoeft niets te doen. Je bank zorgt ervoor dat je op tijd een nieuw pasje krijgt waarmee je in Nederland kunt betalen zoals je gewend was.
Wil je graag al eerder een debitcard van Mastercard of Visa? Dan kun je aan je bank vragen of er misschien een proef loopt waar je aan mee kunt doen. Of je kunt een debitcard aanvragen bij een onlinebank.
(door José Mast, Bankenvergelijking, 22 maart 2022; Foto: Shutterstock)
Lees ook:
Wat is een debitcard en waar is deze handig voor?
Vergelijk hier de beste Nederlandse bankrekeningen voor particulieren
Vergelijk hier de beste Nederlandse bankrekeningen voor ondernemers