Wat is een debitcard, en waar is deze handig voor?

Ton Hermans

23/06/2021

Een debitcard is een betaalpasje met een bijhorende IBAN-rekening waarop je niet rood kunt staan. Debitcards worden vooral uitgegeven door nieuwe digitale banken zoals N26, Openbank en Bunq.

Deze debitcards werken internationaal en hebben daarom vaak Mastercard of Visa als betaalmerk. Maar ook Maestro komt voor.

Mastercard en Visa hebben als voordeel dat je er ook in buitenlandse webshops mee kan betalen. Dat is niet mogelijk met je gewone pinpas.

Altijd positief saldo nodig

Een debitcard is echter geen creditcard, ook al betaal je met een bekend creditcardmerk. Je kunt er geen geld mee lenen en de bank schiet je ook niks voor. Je betaling gaat meteen van de IBAN-rekening af en je saldo moet altijd volledig toereikend zijn voor wat je wilt afrekenen.

Je kunt verder geen hotelkamer of huurauto reserveren met het pasje. Ook niet als je heel veel geld op de IBAN-rekening zet.

Een debitcard heeft een aantal voordelen

De debitcard is dus gekoppeld aan een bijhorende betaalrekening. Dat heeft als voordeel dat iedereen er geld naar over kan maken. Ook bijvoorbeeld je werkgever. Het is niet mogelijk om de debitcard aan je bestaande of een andere betaalrekening te koppelen.

De IBAN-rekening van de card werkt in grote lijnen zoals een gewone bankrekening. Je kunt er overschrijvingen mee doen en gewone bij- en afschrijvingen in euro's zijn gratis.

Sommige van de onlinebanken rekenen zelfs geen extra kosten voor internationale betalingen in een andere munt. Daarom zijn debitcards vooral populair bij wie buiten de eurozone reist of koopt. De kaart is ook geschikt voor contactloos betalen.

De IBAN-rekening is meestal gratis in haar standaardvorm. Aanbieders hebben echter ook premiumaccounts met meer mogelijkheden, waar je wel maandelijks voor betaalt. Hiermee krijg je bijvoorbeeld meerdere rekeningen en pasjes. Of je kunt kosteloos geld opnemen. De extra's verschillen per aanbieder.

Verschil met gewone pinpas

Is een debitcard dan niet precies hetzelfde als een gewoon bankpasje? Nee, er zijn een paar verschillen.

Zoals gezegd hebben de kaarten vaak Mastercard en Visa als betaalmogelijkheid, een Nederlandse bankpas heeft meestal Maestro of V Pay. Wel is het bij sommige aanbieders mogelijk om een Maestro-debitcard te krijgen, dan kun je ook in een fysieke winkel een pinbetaling doen. Je vraagt dan zo'n Maestropasje aan naast of in plaats van de standaard Visa- of Mastercardpas.

Een tweede verschil is dat je op een debitcardrekening nooit rood kunt staan, zoals dat met de meeste pinpassen wel kan. De betaalrekening van een traditionele bank is daarom nooit gratis.

Kosteloos bankieren

Een belangrijk voordeel van een debitcard is dus ook dat het in principe mogelijk is om kosteloos te bankieren. Het pasje en de rekening zijn veelal gratis. Wat wel geld kost, is contant geld opnemen bij een automaat. En je betaalt mogelijk eenmalig  voor het verzenden van je pasje.

Verschil met prepaidcard

Is een debitcard dan niet eigenlijk een prepaid? In zekere zin wel, want je stort eerst geld op de bijhorende IBAN voordat je ermee uit de voeten kunt.

Maar traditionele prepaidcards zijn afkomstig van buitenlandse uitgevers die je allerlei extra kosten aanrekenen. Bijvoorbeeld voor het opladen van de kaart of voor het niet gebruiken ervan. Ook kan zo'n prepaid maar een beperkt saldo aan.

Dat heb je allemaal niet met een debitcard. Geld storten is gratis en er zit geen bovengrens aan je saldo.

Een debitcard is ook niet anoniem, zoals veel prepaids dat wel zijn. Voor de IBAN-rekening moet je je identificeren.

Waar is een debitcard handig voor?

Een debitcard is handig voor bepaalde uitgaven of inkomsten die je gescheiden wilt houden van je gewone bankrekening. Je zou de pas bijvoorbeeld kunnen gebruiken voor de boodschappen, voor internetbestellingen of voor een bepaalde hobby.

De vakantie ligt het meest voor de hand. Als je buiten de eurozone gaat, kan een internationale debitcard je veel kosten besparen. Banken en creditcardmaatschappijen rekenen namelijk 1,5 à 2,5 procent bij elke transactie. Sommige onlinebanken cq. debitcarduitgevers hebben deze extra kosten zoals gezegd niet.

Een debitcard is volgens ons minder geschikt als primair betaalmiddel – oftewel je enige pas en rekening. Gebruik hem liever als extra kaart voor een bepaald doel.

Is een debitcard veilig?

Omdat rood staan niet kan, loop je niet het risico dat je meer uitgeeft dan wat je bezit.

Ben je echter van plan om heel veel geld op je debitcardrekening te zetten, check dan onder welk garantiestelsel de uitgever valt. Sommige aanbieders zijn officiële banken, zoals N26, Bunq, Openbank en sinds kort ook Revolut. Bij hen is de volledige Europese depositogarantie van 100.000 euro van toepassing. Zou de bank failliet gaan, dan is je saldo veilig tot aan dat bedrag.

Andere aanbieders zijn zogenaamde instellingen voor elektronisch geld. Dit zijn geen volledige banken en ze bieden daardoor wat minder bescherming. Dit geldt bijvoorbeeld voor Monese en Wise.

Hoe kom ik aan een debitcard?

Een debitcard vraag je online aan via de reviews in ons overzicht van betaalrekeningen. Je hoeft dus niet naar een kantoor.

Voor de aanvraag heb je je identiteitsbewijs nodig. Het kan zijn dat je eerst de de app van de bank moet downloaden voordat je de aanvraag kunt indienen.

Welk betaalmerk kiezen? 

Betaalmerk Mogelijk bij uitgever
Mastercard Bunq, N26, Monese, Openbank, Revolut, Wise
Visa Monese, Revolut
Maestro Bunq, N26, Openbank, Revolut

Let op, digitale banken ontwikkelen zich razendsnel. Dat betekent ook dat hun precieze aanbod regelmatig wordt aangepast.

(door Ton Hermans, Bankenvergelijking, 23 juni 2021; Foto: Shutterstock)

 

Lees ook:

» Pinnen gaat veranderen: zeg hallo tegen de debitcard

» Wat kun je allemaal met Openbank?
» Wat kun je allemaal met N26?
» Wat is Wise en hoe werkt het?

» Een digitale bankrekening openen, hoe gaat dat?
» Waarom zijn sommige bankrekeningen gratis?
» De voor- en nadelen van een gratis bankrekening
» Waarom jongeren liever een onlinebank willen