In real time geld overboeken nu mogelijk bij zeven grote banken
Geld dat je overboekt naar een andere bank dan die van jezelf, staat voortaan binnen vijf seconden op de rekening van de ander. Vanaf vandaag zit daar bij de meeste banken geen werkdag of weekend meer tussen.
Dat betekent bijvoorbeeld ook dat je geen extra dag of heel weekend moet wachten op je salaris, als je werkgever toevallig bij een andere bank zit. Zodra hij het loon overmaakt, staat het geld op je rekening.
En omgekeerd komt de huur die je betaalt ook meteen binnen bij je huurbaas.
Instant payments
Directe overboekingen heten in de bankenwereld instant payments. Ze worden ook flitsbetalingen genoemd.
Instant payments zijn vanaf vandaag mogelijk tussen betaalrekeningen van de drie grote banken ABN Amro, Rabobank en ING, plus die van SNS, ASN Bank, Regiobank en Knab.
Triodos wil zich nog dit jaar in dat rijtje voegen.
Flitsbetalen gaat automatisch
Elke overboeking via internetbankieren of mobiel bankieren tussen deze banken is automatisch een snelle overboeking. Je hoeft er als klant dus niets extra's voor te doen.
Digitale overboekingen duren daarmee nog maximaal vijf seconden. Ook 's nachts, in het weekend en op feestdagen.
De zeven genoemde banken hebben hier zelf een systeem voor ontwikkeld, dat vandaag is gelanceerd. De flitsbetalingen gelden wel alleen voor bedragen in euro's.
Nederland koploper in Europa
Instant payments zijn een initiatief van de Europese Unie. Zij wil dat betalingen sneller verlopen voor iedereen.
Volgens Betaalvereniging Nederland is vijf seconden razendsnel. Deze snelheid ligt een stuk boven de voorgestelde Europese norm van tien seconden.
Met dagelijks een miljoen directe overschrijvingen is ons land de internationale koploper in instant payments, zegt de vereniging.
Overige banken kunnen zich aansluiten bij het systeem, maar zijn dat niet verplicht. Dit geldt ook voor digitale banken, de zogenaamde fintechs.
Direct overboeken kan overigens ook nadelen hebben. Meer daarover lees je in het artikel Wat zijn instant payments en welke banken hebben ze?
(door Ton Hermans, Bankenvergelijking, 10 september 2019)