Wat doet een klassieke bank beter dan een neobank?

José Mast

25/05/2022

Betaalrekeningen bij een neobank zijn populair omdat ze vaak goedkoop of zelfs gratis zijn. De technologiebedrijven achter deze banken doen er alles aan om het bankieren via de app aantrekkelijker te maken dan bij een traditionele bank.

Toch ligt de klassieke bank op veel punten een straatlengte voor op de fintechs.

Klassieke bank biedt volledig pakket

Open je een betaalrekening bij een klassieke Nederlandse bank, dan heb je daarbij volop keuze aan extra’s. Een creditcard bijvoorbeeld is vrijwel altijd optioneel beschikbaar, soms zelfs verschillende soorten. Een extra betaalpas is meestal geen probleem. Wil je rood kunnen staan op je bankrekening, dan kun je dat aanvragen. Een spaarrekening erbij? Geen probleem. En meestal kun je ook beleggen.

Sommige neobanken bieden deze diensten wel aan via een derde partij, maar bij een klassieke bank kun je voor alles bij één deur aankloppen.

Klassieke bank heeft meestal kantoren

Dat aankloppen kun je bij een klassieke bank vaak letterlijk nemen. Met bankfilialen, bankwinkels en servicepunten in kantoorboekhandels zijn de meeste klassieke banken in een groot deel van het land in het straatbeeld aanwezig.

Het aantal bankkantoren neemt wel af en niet alle klassieke banken hebben filialen. Toch is contact van mens tot mens bij een klassieke bank gangbaarder dan bij een neobank. Sommige banken brengen zelfs een bezoek aan huis bij minder mobiele en minder digitaal vaardige klanten.

Nederlandstalige klantenservice

Over een product van een klassieke bank kun je meestal op verschillende manieren informatie inwinnen. Via de chat, via de app, telefonisch en soms ook via mail of social media. Neobanken hebben hiervoor veel minder manieren.

Soms is de chat in de app de enige contactmethode. Ook is Engels in veel gevallen het uitgangspunt. Bij klassieke banken weet je waar je aan toe bent. Met Nederlands kun je er sowieso altijd terecht.

Machtigen is mogelijk

Als iemand niet meer zelf zijn bankzaken kan regelen, kan een machtiging een goede oplossing zijn. Een zoon of dochter wordt dan gemachtigd om betalingen te doen namens zijn of haar vader of moeder bijvoorbeeld.

Bij de grote Nederlandse banken is het regelen van een machtiging heel gewoon. Bij neobanken behoort dit niet tot de service.

Zonder traditionele banken geen contant geld

Wil je contant geld halen in Nederland, dan ben je aangewezen op de service van klassieke banken. Bij de Geldmaat kun je terecht om geld te pinnen. Geldmaat is een initiatief van ABN Amro, ING en Rabobank, maar ook met pasjes van andere banken kun je er terecht om cash op te halen.

Je kunt geld lenen

Heb je een persoonlijke lening nodig voor een grote uitgave? Of een hypotheeklening voor een huis? De meeste neobanken geven hiervoor niet thuis. Bunq biedt sinds mei 2022 hypotheken aan en is daarmee vooralsnog de grote uitzondering. Maar voor een persoonlijke lening kun je bij een neobank nog niet terecht.

Er zijn iDeal-betalingen mogelijk

Neobanken verstrekken vaak alleen een debit-Mastercard of debit-Visacard. Met deze debitcards kun je alleen betalen op plekken waar Mastercard of Visa wordt geaccepteerd. In steeds meer (web)winkels is dat het geval.

Maar als je met iDeal wilt betalen, dan heb je niets aan Mastercard of Visa. Met een betaalrekening bij een klassieke bank kun je altijd met iDeal betalen. Uitzonderingen onder de neobanken zijn Bunq en Revolut. Met een betaalrekening bij deze banken kun je ook via iDeal betalen.

Maatschappelijke verantwoordelijkheid

De grote Nederlandse banken hebben oog voor klanten met financiële problemen. Consumenten die door de coronapandemie hun hypotheek niet konden betalen, konden in overleg met de bank uitstel van betaling krijgen.

Ook bedrijven kregen uitstel en/of een extra lening. De Nederlandse Vereniging van Banken voert namens de aangesloten leden overleg met de overheid over maatschappelijke zaken, bijvoorbeeld als er een crisis is.

Klassieke banken zijn blijvers

Tijdens de kredietcrisis in 2008 is gebleken dat klassieke systeembanken niet verloren gaan. Systeembanken zijn banken waarvan een eventueel faillissement grote risico’s oplevert voor de rest van het financiële systeem en de economie. In Nederland zijn dit ING, ABN Amro, Rabobank en SNS Bank. Zo nodig steunt de overheid systeembanken met miljarden, maar omvallen zullen ze niet. Dat geeft een veilig gevoel.

Dat wil overigens niet zeggen dat je geld bij een fintech niet veilig is. Ook fintechs moeten voldoen aan strenge regels als het gaat om geld van klanten.

Voor een neobank met een officiële banklicentie geldt het Europese depositogarantiestelsel. Dat betekent dat je saldo tot €100.000 is beschermd, net als bij een klassieke bank. Een neobank met een licentie als uitgever van elektronisch geld moet het geld van klanten apart bewaren. Daardoor kan het niet verloren gaan bij een faillissement.

Conclusie

Voor een simpele betaalrekening en mobiel bankieren kun je prima terecht bij een neobank. Als de bank een bankvergunning heeft of een vergunning als uitgever van elektronisch geld, mag je ervan uitgaan dat je geld er veilig is. De betaalpas die je krijgt is meestal van Mastercard of Visa, maar onder ander bij Bunq en Revolut kun je ook nog een Maestropas krijgen.

Wil je een creditcard, rood staan, beleggen, lenen of iemand machtigen? Dan is een klassieke bank een betere keuze. Je zou ook voor een klassieke bank kunnen kiezen vanwege de klantenservice of de maatschappelijke rol.

(door José Mast, Bankenvergelijking 25 mei 2022; Foto: Shutterstock)

Lees ook:

» Welke digitale bank  moet je kiezen?

» Waarom traditionele banken niet zomaar wijken voor digitale banken

» Waarom zijn sommige bankrekeningen gratis?

» Een digitale bankrekening openen, hoe gaat dat?